Balogh Zoltánnak

#374707 Hozzászólás

Fürkész

Balogh Zoltánnak

Köszi a válaszokat! Jó volt leírni, egy kicsit újraéltem az élményeket, bár így még jobban sajnálom hogy haza kellett jönni. :)

Én errõl az általad említett megoldásról nem tudtam. Sajnálom, mert így gyorsabb lett volna, de így sem volt rossz, jó élmény volt a vonatozás. :)

Tratból reggel 8-kor indul az elsõ busz az Ekkamai stationra Bangkokba, gondolom más irányokba is akkortájt. Ehhez éppenhogy oda lehet érni, mert az elsõ komp hétkor indul Koh Changról. Mivel három pier (kikötõ) van Koh Changon is meg a kontinensen is, nézd meg elõre, hogy melyikbe akarsz érkezni (http://www.pjscuba.com/mapkohchang.htm). Ha Tratba mész, szerintem neked nem a Centerpoint kell, hanem Laemngop. Ott bepattanni egy szongtojba és irány Trat. A mi buszunk nem ment Pattayába, van egy sztráda szinte egyenesen Bangkok felé.

Odafelé nem kell Tratba mennetek, ha Bangkokban elmentek az Ekkamai bus stationhoz (a skytrain egyik állomása is ott van) ott tudtok jegyet venni, mennek government buszok közvetlenül a Centerpoint pier-hez. Kompok kb. félóránként mennek (kettõ ingázik ide-oda).

Sajnos visszafelé már nem ilyen jó a közlekedése a government busznak, mert a Centerpoint pier-tõl Bangkokba legkorábban du. 1-kor megy busz (gondolom ami reggel indul Bangkokból). De lévén vissza nem is Bangkokba akartok menni, hanem Pattayához, így mindenképp Tratba kell bemennetek.

Koh Changon megvan a szállásotok? Ha király partra akartok menni, és nem baj ha sokan vannak, akkor javaslom a white sand beach-et, ha zavar a tömeg akkor a Bailan beach-et. A Klong Phrao (állítólag, mert ott nem fürödtünk) meg a Kai Bae köves. De a white sand már talán túlságosan kiépített. Ott már sok épület van a resortok mögötti úton, míg délebbre csak ilyen bodegák a vendéglõk meg az árusok.

Béreljetek robogót (200 baht/nap) mindenképp! Ha még nem vezettél, akkor is meg tudod tanulni 10 perc alatt, automata, csak gyorsítani meg fékezni kell rajta. Jobb oldali vezetés nem probléma, lévén egy út van a szigeten. A lényeg hogy mindig a bal oldalon menj. :)

Egy teletankkal körbe tudtok menni a szigeten. Gyönyörû! Az út néhol nem a parton vezet, hanem a dzsungel belsejében, a déli részeken már olyan a forgalom, hogy 5 percenként jön csak egy jármû. Gyönyörû lakatlan kis partokat lehet találni, vagy megállni és hallgatni a dzsungel hangjait, és menni a hatalmas fák alatt. Vigyázzatok, a Koh Chang térképeken úgy ábrázolják az utat, mintha körbevezetne az egész szigeten, holott csak észak felé tudtok átmenni a keleti oldalra, mert délen a térkép a jövõbeli állapotot mutatja, valójában a dzsungelben egyszer csak megszûnik az út. Mi is arra mentünk, és egyszer csak ott állsz egy tisztáson a dzsungel közepén, az útnak vége, és még ösvény se vezet tovább. Mindenhol a tömött, túlburjánzó erdõ. :)

Délen érdemes megnézni azt a halászfalut (Ban Bang Bao), ami cölöpökre épült. Kicsit ráálltak a turistákra, de hihetetlen mennyiségû seafood-ot lehet látni, olyan 30 centis rákokat(?), amilyeneket eddig csak horror filmekben láttam. Innen kelet felé még egy ideig van út, és van ott egy part, ami gyönyörû, homokos, és egy szál parti kocsma van rajta.

Érdemes elmenni a Thai Fun nevû hajóval (minden útmenti utazási iroda árul rá jegyet) egész napos hajótúrára megáll 2-3 szigetnél, meg egy snorkelezõhelynél, Plusz Koh Chang legdélibb nyúlványánál (Laem Bang Bao) ahol van egy majom szikla nevû kiszögellés, és ott lehet fotózni ahogy rohangálnak a majmok a sziklákon. Nagyon korrekt a szolgáltatásuk, 1000 baht/fõ áron egész napos program.

Elefántagolást is ki lehet próbálni ha még nem próbáltad.

Vízeséseket érdemes megnézni, mi a Klong Prao beach-nél voltunk egynél, 15 perc gyaloglás a dzsungelben, a vízesés gyönyörû, és fürdeni is lehet benne.

Bár mi nem próbáltuk ki, de nagyon szerettem volna egy fél vagy egy napos dzsungel túrára menni, a http://www.jungleway.com/ oldalon találsz róla infót.

Ha sok idõtök van, át tudtok menni hajóval (jegy az utazási irodákná) Koh Waira, Koh Kutra, amik még érintetlenebbek.

A Kai Bae beach-csel szemben vannak pici szigetek, amikre fél óra alatt át lehet evezni kajakkal, szintén érdemes megnézni õket.

Ha a snorkelezés érdekel, szerveznek katamarános (egész napos) túrákat csak snorkelezõ helyekre.

Ha megint menék, én visszfelé elõször még elnéznék Koh Samet-re is, állítólag szintén gyönyörû.

És miért Samui? Nekünk már Phangan is túlzsúfoltnak tûnt Koh Chang után.

Na ennyi mert megint hosszú voltam. :)