balu.2@drotposta.hu, bcsaba@tippnet.co.yu

Kezdőlap utazas.com Fórum Nyugat-Európa Róma balu.2@drotposta.hu, bcsaba@tippnet.co.yu

#146139 Hozzászólás

Roland

balu.2@drotposta.hu, bcsaba@tippnet.co.yu

Sziasztok!

Elõször is van-e már szállásotok és mivel utaztok?
Ha esetleg repülõvel, akkor van két felhasználható gyorsvasút jegyem a viszaútra a reptér irányába (2×8000 lira), amit szívesen átadok, hiszen úgysem tudok vele mit kezdeni… (elfelejtettem érvényesíteni…)
Ez a legdrágább közlekedési eszköz, hiszen egy utazás több, mint 1000 Ft/fõ, függetlenül attól, hogy hány megállót mész…
Ellenõrrel a kinti 1 hét alatt nem találkoztunk, ennek ellenére a rómaiak is szorgosan lyukasztgatták a jegyeket (bizonyára drága a büntetés!). Érdemes hetijegyet venni, többnyire automatából lehet, 24000 lira az ára és a reptérre vezetõ gyorsvasút kivételével mindenre jó, még a tengerpartra is ki tudtok menni vele.
Szállás: Mi egy kis “magyar szigeten” voltunk Rómában, ami nekünk nagyon bevált. Ez egy zarándokház, de túristaszállásként is mûködik, még anno Szt. István alapította az elõdjét. A mai épület neve: Szent István ház (Casa di San Stefano) Trastevere városrészben, gyönyörû zöld környezetben van.
Árai: kb: 10-11.000 Ft/szoba/éj
Bõvebb infók errõl: http://www.geocities.com/szih
Biztonságos, csendes, nyugodt, ám kissé vallásos környezet.

Látnivalók: Mindenképpen vigyetek magatokkal részletes útikönyvet, mert az olaszok nem kényeztetnek el idegennyelvû köztéri feliratokkal, és bizony nem könnyû beazonosítani a temérdek “rom” között, hogy melyik kinek a temploma, palotája stb volt egykor…
Fejbõl nem tudom most, hogy melyik kiadvány volt a leghasználhatóbb, de ha érdekel megnézem.
Ne mulasszátok el megnézni a Forum Romanumot a császárfórumokkal, a Palatinus dombot (külön belépõ), a Capitoliumot és a Capitolium múzeumot (itt van többek között Róma jelképe a 2500 éves anyafarkas és a jóval késõbb aláhelyezett Romolus és Remus bronzszobra is.
Ottjártunkkor akciós belépõ volt az egymással szemben lévõ két épületbe egységesen 11000 liraért.
Colosseum -gondolom ez természetes (10000 líra).
Gyönyörû terei vannak Rómának: Piazza Venezia, Spagna, Popolo stb. stb.
Angyalvár, Tiberis-sziget, Szt. Péter bazilika és a Vatikán, Vatikáni múzeum (ez a legdrágább 18000 lira/fõ, de megéri).
Keresztény Katakombák, Lateráni székesegyház, Pantheon, Domus Aurea Trevi-kút és még rengeteg látnivaló van.
Mi egy héten keresztül kb. 10-24-ig folyamatosan nézelõdtünk, és még maradt olyan látnivaló ami kimaradt.
Jó tanács: napszemü, sapka, és innivaló készlet legyen nálatok. A köztéri kutakból is lehet inni, tényleg finom a vízük.
A Szt. péter sz.egyházba csak olyan öltözetbe mehetsz be, amely eltakarja válladat, térdedet. A jubileumi 2000 év miatt hatalmas a tömeg… Mindenképpen iktassatok be a városnézést megszakító programot (tengerpart, bõrpiac, kirándulás stb.), mert egy idõ után igencsak be lehet sokallni és a rengeteg utánozhatatlan szobor, festmény és épület is egyformává válhat!

Kaja: Élelmiszerboltokban az árak úgy 10%-kal magasabbak az itthoniaknál, tehát nincs nagy különbség.
A pizzériákban szintén hasonló a helyzet. Pizzákat, spagettiket, lasagnát érdemes megkóstolni, mégiscsak õk találták ki (ennek ellenére, lehet, hogy csalódást okoznak -eszméletlen mennyiségû olívaolajat tesznek mindenre…).
Az olasz sütik, fagyik szenzációsak (bár ez utóbbi egy kicsit drága).
Gyümölcsök viszont eszméletlen olcsók, és szinte mindenféle van.
Ezeket fõleg piacon érdemes megvásárolni, ahol még kedvezõbbek az árak, és érdekes a hangulat is.
Vasárnaponként egyébként van egy egész nagy piac a Porta Portesen, ahol mindenféle jó dologhoz lehet hozzájutni, egészen olcsó áron! Fõleg a bõráruk érik meg.

Egyéb: Vigyázzatok a cuccaitokra, mert még maguk az olaszok is arra figyelmeztetnek, hogy gyakori a lopás! Inkább bankkártyát vigyetek, mint egy csomó készpénzt, hiszen jól lehet használni fizetésre is.
Nekünk szerencsére semmi negatív tapasztalatunk nem volt ezügyben, de sose lehet tudni.
A közlekedés sajátosságaihoz hozzá lehet szokni egy-két nap alatt (a buszt le kell inteni, hogy megálljon, ha végre megérkezik és a zebrán sem egyszerû átmenni), de ezt majd úgyis tapasztaljátok.
Na, azt hiszem elég részletes voltam, ha van még valami szívesen segítek.
Roland