bgyuszi

#383756 Hozzászólás

benoe

bgyuszi

Sajnos nem tudok egyeterteni a hozzaszolassal.

1. HK a vilag legnagyobb (egyben legjobb minosegu) reptere, igy tkp szinte az OSSZES legitarsasag jar ide (amelyik meg nem ment tonkre). Mindegyiknek a site-jat vegignezni hetekbe telne, nem percekbe.

2. A legitarsasagok a weblapjukon NEM a legolcsobb arakat adjak. (Nem jo az ostermelos hasonlat.) Ok sokkal olcsobban adjak a jegyet olyanoknak, akik nagy tetelben vasarolnak toluk (meg szep!), es ezek az UTAZASI IRODAK. A weben csak 1-1 szemely vesz jegyet, nem csoportok, tehat az ottani ar MINDIG DRAGABB.

3. Meg szep, hogy profitot akar termelni az utazasi iroda. Ha valakit ez zavar, akkor menjen Eszak Koreaba vagy Kubaba, ott lehet almodozni a kommunizmusrol. A kapitalizmust a profit hajtja, ha valakit ez zavar, menjen vissza iskolaba tanulni kozgazdasagtant, vagy keressen maganak egy barlangot es remeteskedjen ott :-) Tehat nincs azzal semmi gond, hogy az utazasi iroda “ratesz”, meg szep, hogy ratesz. A kerdes csak az, hogy MENNYIT. Na most, az utazasi iroda is ugyanabban a vilaggazdasagban uzemel (jo esetben, es HK a jo esetek koze tartozik), mint te vagy barki mas, azaz free market economy van, distortion (allami beavatkozas, szubvenciok, stb) nelkul. Tehat ha tul magas lenne, amit ratesznek (azaz LENNE olcsobb megoldas naluk), nyilvan senki nem menne hozzajuk, azaz felkopna az alluk, vagy lejjebb vinnek a profitjukat. Normalis gazdasagban (es a hk-i az ilyen) szepen beall a market price oda, ahova kell. Azaz: az utazasi iroda ugy probal neked kedveskedni, hogy olyan olcson adja a jegyet, hogy OTT VEDD MEG, es nem a szomszed utazasi irodaban, vagy otthon a gep elott ulve. VILAGOS? Tehat nekik ERDEKUK olcson adni a jegyet. Olcson kapjak, kis profitot ratesznek, es meg mindig olcsobban adjak, mint ha a nagyokos smucig ugyeskedo magyar probalna megkaparintani.

Egyebkent nem wikipedia.com, hanem .org, de nem szamit, .com-mal is megtalalja, at van iranyitva. Es erdemes nem www-vel, hanem kapasbol en.wikipedia.org-gal inditani, annyival kevesebbet kell klikkelni (vagy hu.wikipedia.org-tal, ha valakinek pont a magyar nyelv az egyszerubb).

Egyebkent az interneten soha semmit nem lehet olcsobban megszerezni, mint a valos, fizikai vilagban, es ha valaki ezt nem erti, hogy miert van igy, keressen meg maganban es elmagyarazom… (de kis logikaval mindenki kisakkozhatja maganak, pl reductio ad absurdum-mal is, tegye fel gondolatkiserlet-keppen, hogy az interneten valamit olcsobban tudna megvenni, mint ha lemenne pizsamaban a boltba, es jojjon ra, mekkora kozgazdasagi abszurdumhoz vezet, azaz az alapfelteves volt hibas…)

Az igaz, hogy FEJLETT gazdasagokban egy ideje kiserleteznek azzal, hogy az embereket a gep moge kenyszeritsek, azaz sokmindent el lehet ma mar intezni interneten IS. De olyan nincs, amit CSAK interneten lehetne elintezni (nagyon-nagyon ritka esetekben, azok a kivetelek), es sosem olcsobb (maximum ugyanolyan aron van). De ez a tendencia sem mukodik jol, mert a hus-ver emberek tovabbra is szeretnenek mas hus-ver emberekkel fizikai kontaktusba lepni, tehat ezekben a fejlett gazdasagokban is visszalendult a pendulum, es egyre jobban viragzanak a regimodi piacok, uzletek, stb, ahol cash-ert hus-ver embertol vesz az ember hus-ver arut/szolgaltatast. Igazi vilagban, igazi termeket, igazi kereskedotol… :-)

En csak ajanlani tudom mindenkinek, hogy csak ovatosan hasznalja a hitelkartyajat es az internet-jet, es tudja, hol a hatar… mert meg mindig sokkal praktikusabb keszpenzzel utazni/fizetni es repjegyet/vonatjegyet/hotelt/barmit szemelyesen a valos vilagban intezni, mint a neten. Es ez, amig a hus-ver ember hus-ver embereket szul, igy is fog maradni :)