bilingvisnek lenni csudijó

#214914 Hozzászólás

peti

bilingvisnek lenni csudijó

otthon beszéljetek velük az anyanyelveteken, az adott ország nyelvét pedig el fogja/fogják sajátitani az oviban, az iskolában és fõleg a tévé elõtt ülve. ez a kérdés egyébként ne legyen túlságosan nagy kérdés a számotokra. ezt a gyerekek nagyon ügyesen, néha kifejezetten elegánsan és könnyedén oldják meg nem csinálva akkor hühót belõle, mint a kedves szüleik.
pontosan fogják tudni, hogy és hol milyen nyelven lehet majd kommunikálni. a gyerekek valójában sokszor sokkal többet tudnak nálunk, csak mi felnõttek tekintjük néha olyan kukáknak õket.
de szeretném, ha tudnád, hogy gyerekeid – pláne, ha új hazában szülöd meg õket – az új hazához fognak kötõdni és az õ gyerekeik (vagyis az a bizonyos harmadik generáció) már nem fogja beszélni a nagyszülõk anyanyelvét és teljesen asszimilálódik.
amit leirtam saját tapasztalat. a mi gyerekünk gyereke már nem fogja beszélni a nagymama nyelvét, csak a választott haza nyelvét. és ez ellen nem tehetsz semmit, persze nem is kell, csak fogadd el, mert ez a dolgok természetes rendje. (az hogy az unokád milyen nyelven beszél vagy nem beszél, az már régen nem a te felelõsséged).
kivánok nektek sok szerencsét. isten áldjon benneteket!
peti