biztatás

#333347 Hozzászólás

biztatás

Ha van vendéglátásban tapasztalatod, akkor szvsz nem lenne gond a nagyobb hotelekben. A helyzet ugyanis ez:

Ugye hivatalosan nem dolgozhatsz, csak work permit birtokában. Viszont work permit csak job offer (vagyis munkaajánlat) esetén igényelhetõ. Ez egy ördögi körnek tûnik, DE.

Wanaka (és a környéke, pl Queenstown) az egyik legfelkapottabb nyaralási hely (ha megnézed fotókon látni fogod miért is :) és javarészt a turizmusból él, ezért szezonban mindenhol keresnek plusz embereket. A munkaerõhiány annyira sújtja õket, hogy kaphatsz job offert is (nagyobb helyekrõl) ha meggyõzöd õket arról hogy hosszú távon gondolkozol. És itt leírom a mi sztorinkat a párommal:

Megérkeztünk ide egy szerda délután és azt a tanácsot kaptuk másnap hogy járjuk körbe a várost és házaljunk a CV-vel, és mi így is tettünk. Másnap az összes (!) helyrõl kaptunk telefont hogy szeretnének jobban megismerni. Ehhez hozzátartozik, hogy valsz jókor voltunk jó helyen december közepén mielõtt az év végi õrület beindult, DE. Ez nem feltétlenül igaz, mert most azt látom hogy sok helyen diákok dolgoznak akik február elején mennek vissza a suliba. Mivel nem volt work permit-ünk, de nagyon szerettünk volna dolgozni az Edgewater Resort és a páromnak egy szupermarket lánc is adott job offert. Ezt valsz csak a nagyobb helyek engedhetik meg maguknak de ha vége a nyári szünetnek és a hotelban marad a forgalom akkor sürgõsen szükség lesz emberekre. És szeretik ha valaki minél hosszabb távon gondolkodik, meg a work permit amúgy is 1 évre szól kezdésnek, persze utána lehet hosszabítani.

Szóval a lényeg: megkaptuk a papírokat ami kell az immigration office-nek és irány Queenstown az iroda. Ott kiderült, hogy ki kell tölteni még egy halom ûrlapot meg szükséges ilyen tüdõszûrés szerûn résztvenni. Amikor minden papírunk megvolt, akkor a beadás után két nappal hozta a posta az útlevelet a work permittel. Az érdekes, hogy a munkáltatói nyomtatványra annyit írtak indoklásnak hogy miért mi kellünk nekik, hogy helyi lakos nem elérhetõ a munkára.

Általánosan a work permit: ezt adott munkahelyre kapod meg csak, magyarul ha váltani akarsz akkor újra kell egy hasonló procedúra csak az már feleannyiba kerül (variation of conditions $60, maga a work permit pedig $120). Nem mindegy hogy hol próbálkozol, mert itt lent délen sokkal nagyobb a munkaerõhiány mint pl Aucklandban. Talán ott nehezebben megy, mert sokan vannak aki ott akar dolgozni, mert állítólag jobb a kereset. Meg az északi sziget amúgy is sûrûbben lakott, ide kevesebben jönnek el. Egyébként a minimum bér $12, de sok helyen fizetnek $12.5 kezdésnek ami talán hamar emelkedhet is ha beválsz. Ez egy full time 80 órába arra elég hogy megélj, de persze ezt egyéne válogatja. Kaján meg pián sokat lehet spórolni! Meg szálláson is, ha ügyes vagy. Mi pl találtunk egy hostel szerût ahol napi 2 óra fejében ingyen lakunk. Magyarul nem kell fizetnünk lakbért, de figyelünk a ház körüli teendõkre meg kitakarítjuk. Ráadásul broadband wifi is van, úgyhogy ezt most a laptopról írom egy kényelmes fotelból a szobánkban :)

Ha valaki jó szaki az építõiparban annak is érdemes errefele nézelõdni szvsz.

Az Edgewaterben délelõtt takarítjuk + rendberakjuk a szobákat (ez általában 4-6 óra/nap hetenet 5x), esténként pedig pincérkedem (ez megint 4-6 óra/nap hetente 2-3x), a párom pedig a délelõtti mûszak mellett még a helyi szupermarketban ténykedik plusz 4 órát.

Számolj, hogy megéri-e neked! Irányárak: használt, de relatíve jó állapotú kocsit tudsz venni már $1500 körül (ha lehet ne Aucklandban mert ott a legdrágábbak, ráadásul könnyen átverik a tapasztalatlan frissen érkezetett), benzin $1,5 körül (de pont ma hatalmasat esett megint a nyersolaj ára szal várjuk a benzinár csökkenését :) lakbér (itt Wanakában) $110-$180/week a legolcsóbb színvonal és hely függvényében, tej és kenyér $1.5-$2, sör 6üveges pack $9-tõl, tüdõszûrés $60…

Szvsz minél hamarabb érdemes eltûnni Aucklandbõl, mert lehet hogy magasabbak a fizetések de valsz többet is költesz. Meg amúgy is, ha meggazdagodni akarsz, akkor menj el Angliába vagy Írországba (mi anno fél év alatt cirka €5000 pénzt szedtünk össze ketten részmunkával), ha pedig élni és élvezni az életet, akkor gyere ide NZre :)

Ha meg szereted a hegyeket és túrázol, vagy biciklizel, akkor gyere Wanakába: http://www.lakewanaka.co.nz

uff,
ha van kérdés akkor szívesen válaszolok!