biztonság

#293299 Hozzászólás

zsocsi

biztonság

2 éve voltam Kolumbiában – akkor is mindenütt azt a sztorit adták elõ, hogy az egész ország baromi veszélyes, minedhol.
Magam részérõl: Ecuadorból mentem, és az Ipiales-Popayan-San Agustín-Bogota-Cartagena-Santa Marta-Maicao utat jártam be végig busszal. Semmi gond nem volt, õszintén megvallva én biztonságosabbnak találtam Kolumbiát, mint a legtöbb brazil nagyvárost. Popayan és San Agustín között a hegyvidék például a gerillák kezében volt, és láttunk is fegyveres FARC-ost a buszból. Semmi gond nem volt, simán átengedtek minket – nyilvánvaló, hogy a busztársaság fizetett a gerilláknak. Oda, ahol nagyon gázos a helyzet, úgysem mennének a buszok.
Van azért egy pár szabály, amit be kell tartani: a Pasto-tól délre esõ részekre azt mondják, hogy éjjel nem ajánlatos utazni, meg kerülendõ a Darien-õserdõ környéke a panamai határnál.
Amúgy szerintem Kolumbia az egyik legérdekesebb és legváltozatosabb ország Dél-Amerikában – õserdõtõl havas hegyeken (Sierra Nevada) át sivatagig (Guajira-félsziget) minden van benne, lehet jót és olcsón búvárkodni, Cartagena, Popayan nagyon szép városok, és Bogotá tele van szuper múzeumokkal meg jó kocsmákkal.