BK

#237721 Hozzászólás

Joe
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

BK

Sok mindenben igazad van, ami a magyar realitast illeti, de azert nehany dolgora felhivnam a figyelmed, ami szerintem rosszul itelsz meg:

“A masik javaslat mar nagyon nem tetszik, amely szerint 80 ezerrel akarjak csokkenteni a kozszolgak szamat. Szemely szerint nekem a felesegem kozszolga es engem ez szemely szerint nagyon rosszul erintene( igy nem is tamogatom).”

Minden jogod megvan valamit nem tamogatni, de a te szemelyes erdeked nem biztos, hogy egybeesik az orszag tobbsegenek az erdekevel, sot ebben az esetben epp ellentetben all!

Ha az adofizetok egy funkciot kivesznek az allam kezebol, akkor 2 dolog tortenhet:

1. A funkcio nem lesz betoltve tobbet – ez azt bizonyitja, hogy egy folosleges funkciorol volt szo, amire idaig elpocsekolodott az adofizetok penze,
2. ha a funkciora szukseg van, akkor azt be fogja tolteni egy privat vallalkozas. Ebben az esetben a kozalkalmazott nem feltetlen vesziti el a mukajat, de majdnem biztos, hogy ezutan versenyeznie kell, tehat jobban kell dolgoznia, mint amikor az allamnak dolgozott. (Hacsak nem egy olyan privat ceg veszi at a funkciot, ami szinten monopolhelyzetben van.)

A legtobb kozalkalmazottnak emiatt nem fog tettszeni, hogy privatizaljak oket, ami ertheto, de ha a kozalkalmazottak kenyelmet vennenk a legfontosabb kriteriumnak, akkor ezen az alapon az osszes munkahelyet allamositani kellene, hogy a tobbi dolgozok is kenyelmesen dolgozgassanak az allami munkahelyeiken es ne legyenek kiteve a versenybol adodo stressznek. Ez a modszer mar ki lett probalva a Kadar rendszerben. Nem nagyon mukodott.

“Az egeszsegugy, rendorseg, tuzoltosag, regionalis szakig szervek oriasi letszamhiannyal kuszkodnek es nem tudja ellatni a feladatat, ha ebbol elvesznek akkor osszeomlik a kozszolgalati rendszer.”

Vajon miert van egy teruleten munkaero hiany? Ezt neked kellene a legjobban tudni, ha munkaero kozvetitessel foglalkozol. Azert, mert a dolgozok fizetese nem tukrozi a piaci viszonyokat, hanem mestersegesen le van nyomva az allam altal, ezert keves ember megy arra a teruletre dolgozni. Hogyan lehet ezt orvosolni? Semmikeppen sem tobb adoelvonassal! Ehelyett piaci arakat kell fizettetni azokkal, akik a szolgaltatasokat hasznaljak es mindjart kiderul, hogy tenyleg mekkora szukseg van az adott szolgaltatasra. Ezen tul KENYSZERITENI kell a szolgaltatokat a versenyre, aminek epp az ellenkezoje tortenik az allami szferaban.

Ha a rendorseget pl. meg akarjuk tartani, mint allami szolgaltatas, de nincs ra penz, azok utan, hogy az allam elvonta a GDP 51%-at, az azt jelenti, hogy az allam valahol elkepeszto mennyisegu penzt pocsekol el. Ennyi elvonasbol minden allampolgar melle lehetne 3-4 szemelyi testort allitani.

Tehat a problema az allam merete. Az allam kivetel nelkul mindig kevesbe hatekonyan lat el egy funkciot, mint magan vallalkozasok, amik kenytelenek egymassal versenyezni. Ebbol kifolyolag, minel tobb funkciot vallal magara az allam, annal tobb az elvesztegetett penz. Eppen ezert kell az abszolut minimumra szoritani az allami funkciokat.

“Az a paradox helyzet van Magyarorszagon hogy a kozszfera az ertelmiseg menedekhelye 20 eve Magyarorszagon. Stabil egzisztencia, kivetelektol eltekinte, sehol sincs a pirivat szferaban sajnos.”

Ez nem sajnos! A sajnos az, amikor egy munkahely “BIZTOS”!!! Egyetlen munkahelynek sem lenne szabad biztosnak lennie!!!

Amikor egy munkahely biztos, akkor az azt jelenti, hogy akarmilyen szarul dolgozik a dolgozo, akarmennyi penzt, idot, energiat veszteget el, akkor is megmarad a munkaja, nem lehet kirugni es athelyezni egy olyan munkahelyre, ahol HASZNOT, erteket teremlne ahelyett, hogy a mar megtermelt erteket pocsekolna. Eppen ez a baj az allami munkahelyekkel es ez a baj az “ertelmiseggel” is. Sok esetben az “ertelmisegre” semmi szuksege nincs a tarsadalomnak, mivel ezek semmi hasznot nem termelnek, megis ki kell fizetni a bereiket, azokat a bereket, amik egyaltalan nem tukrozik az altaluk megtermelt javakat (ami zero), hanem egy allami diktum.

Ha az “ertelmisegi” nem tud olyan ertektermelo tevekenyseget folytatni, ami kezzelfoghato es ami alapjan a piac meg tud allapitani egy fizetseget a szolgaltatasaiert cserebe, akkor ez az ertelmisegi nem er semmit, a munkaja felesleges, az osszes penz, amit kap az allamtol kidobott, elpocsekolt penz.

Ami az inaktiv tomegeket illeti:

Biztos, hogy a magyar tomegek nem ertik a kapitalizmust es emiatt nem is tudjak kihasznalni az abban rejlo elonyoket es osztonosen az allamba kapaszkodnanak minden problema megoldasahoz. Ugyanakkor, az alacsony adok odavonzzak a vallalkozokat kulfoldrol is, akik viszont tudjak mirol van szo es van megtakaritott, befektetni valo tokejuk is. Ez tortent Irorszagban is, ahol a dolgozok fele az allami szektorban dolgozott, a masik fele meg birkakat legeltetett. Az alacsony adok viszont pillanatok alatt odavonzottak a kulfoldi toket es hirtelen olyan munkaero hiany alakult ki, hogy a legnagyobb munkanelkulisegbol a legnagyobb munkaero importalo orszag lettek a 90-es evekben.

Persze ahhoz, hogy ez megtortenjen, nem lehet populista, protekcionista politikat szorgalmazni es a vallakzokat az alapjan megkulonboztetett elonyben reszesiteni masokkal szemben, hogy az illetonek mi a nemzetisege! Az uzletben a nemzetisegnek, fajnak, anyanyelvnek es hasonlo konszideraciknak semmi helyuk. Akik ezeket forszirozzak, azok vagy komplett idiotak, vagy tudjak ugyan, hogy ez kart okoz az orszagnak, de nem banjak, csak hatalomra kerulhessenek.