Bmasin

#375836 Hozzászólás

aabel

Bmasin

Én például most félévig kint tanultam, mint ösztöndíjas Soloban (majd novembertõl Balin tengõdtem január végéig), és még korábban jártam Bmasinban is, de csak mint hátizsákját cipelõ. Nekem a város nagyon tetszett, hangulatos, de az a hely, ahol külföldivel elvétve találkozol, bár Kalimantan többi részéhez képest sokan vannak (egy kézen megszámolható mennyiség). (Ez azt jelenti, hogy semmi olyan nincs kiépítve ott, ami a külföldiek hosszútávú kényelmét szolgálná.) Amikor én 2004ben ott jártam, szigorú törvények voltak életben, leginkább vallási színezetûek. Ennek megfelelõen még Bintangot (sört) is csak pult alól lehetpni, kb dupla áron. Ilyen szórakozási életre számíts. Aztán van egy nagy hotel, ahol van medence, itt hûsölhetsz (és talán belebotlasz egy külföldibe). Az úszópiac fantasztikus, mivel tényleg a piac funkció dominál. Meg ott a Barito is, melyen gigantikus teherhajók úsznak le-fel és nem utolsó sorban igen koszos elsõ ránézésre. Erdõpusztító munkakörben (mármint minden, ami ehhez kapcsolódik), bányászat és hajóforgalom terén talán lehet találni állást. Azonban az igen olcsó helyi erõvel versenyzel, és mint Zita is mondta, Te annyiért nem fogod elvállalni, a duplájáért sem. Próbálkozz valami nagy nyugati/nemzetközi cégnél. Aztán ott van Indonézia második legnagyobb mecsete, ami muszlimként biztos megható élmény, látványilag kevésbé, még sokkal hûvösebb sincs benne. Az emberek kedvesek, de indonézek. Ezt majd megérted, fõleg 1-2 hónap után. Ennek ellenére, ha egyszer megszereted Indonéziát, akkor örökké visszavágysz. A légiközlekedés viszont kiváló Balira/Jakartába, csak mint menekülési opció. Magyarul Banjarmasin is (Dél-Kalimantan egyébként, nem kevered véletlenül Balikpapannal? csak mert én szoktam, most talán nem, ha mégis Bpapan, arról is sztorizhatok) egy valódi indonéz város, minden olyan dolog nélkül, amire nyugatiként az elsõ napokban és két hónap után õrületesen fogsz vágyni. Ha mész, úgy menj, hogy már tudsz kicsit indonézül, mert senki nem beszél angolul. Amúgy minden kapható, amit most úgy gondolsz, hogy inkább viszel magaddal (ha már ott vagy, jó utat). Malária és tsi vannak, nincs más megoldás, mint szúnyogriasztó krém és spirál és lapka és hosszú ruha és biztosítás.
Upsz, most olvasom Gy az írásodban, hogy a lány Bmasin környékén él. Akkor mindezt a hihetetlen urbanizációs sokszínûséget oszd el öttel. Amúgy Kalimantan indonéz viszonylatban nem olcsó, európai viszonylatban igen. Én Soloban (szerintem Indonézia egyik legolcsóbb helye, ahol még a 25 Rp-s érmét is pénznek tekintik!), úgy, hogy igazából nem spóroltam semmin amire szükségem volt, de nem is szórtam a pénzt, kb 150 dollárból jöttem ki cakk-pakk. Mondjuk ebben olyan luxusok is benne voltak, mint tej&cornflakes (rízs alternatívája), wellnes-fitnes klub tagság (havi 14 dollár), ablakkal és nem-lyukas-tetõvel rendelkezõ szoba, tiszta vizesblokk, stb. Alkohol semmi, és cigin is spórolás. Ennél kevesebbõl szerintem, ha magadat tartod el 100%ig, nem lehet élvezhetõen kijönni. Zita jól mondja, pár hónapnál tovább, egyedüli fehérként (barátnõ ide vagy oda, sõt…) nem fogod bírni, aztán eljössz és másnap mennél vissza. Kalimantan viszont úgy fantasztikus, ahogy van, gyönyörû partmenti szigetekkel (Derawan és tsi), fantasztikus esõerdõkkel és folyókkal, nemzeti parkokkal, csodálatos dayak kultúrával (márha megtalálod). És mindez anélkül, hogy a túristák már elrontották volna. Ennek ellenére ne feledd, indonéziában az, hogy nem helyi vagy MINDEN helyzetben egyenlõ azzal, hogy kétlábon járó pénzeszsák vagy. A lány témában pedig csak annyit, nem szeretnék beleavatkozni, hogy ha véletlenül felelõtlen vagy (szándékoddal ellentétben is) õ szívhatja meg. De ez nem az én bizniszem, sorry. Csak szomorú azokkal a lányokkal/pillangókkal beszélgetni, akik belekapaszkodtak a szekérbe, de az nem vette fel õket… Na, mindegy, Indonézia úgyis örök szerelem lesz, de szerintem hosszútávon majd jobban jártok, ha átköltöztök Balira. (Én strapabíró vagyok, de nem bírnám ki máshol nagyon sokáig, esetleg örökre.) Na ott bármennyi idõt el lehet tölteni nem indonézként. Vállalkozhatsz is, allást is találhatsz, nem kell a körmödet minden nap kipucolni a koszból. Errõl jut eszembe, körömkefét vigyél. Mást nem. Meg vihetsz magyar pirospaprikát, a saját szórakoztatásodra. Hallgass Zitára, tégy egy hosszú próbát, open jeggyel.
Gy: ha úgy gondolod, hogy van még kérdésed és még ezt olvasod, kérdezz bátran.

Zita! Hol élsz??? Tejföl vagy (ehetõ) sajt??? A kulcsszó: rízs. Az ott nem Bali! ;) Bali ugye nem is Indonézia. Na jó, abbahagyom, mert jaj de visszamennék, de most nem lehet!