bor es viz

#384278 Hozzászólás

benoe

bor es viz

Peter, minden ervelesed ellenere sem tudom senkinek sem javasolni, hogy barmilyen torvenyeket vagy szabalyokat kicselezzen. Egyetertek, vannak nagyon megkerdojelezheto jellemu “rendorsegek” (velejeig korrupt) a vilagon, de logikai bukfenc azt javasolni, hogy ha nem korrupt a rendorseg, akkor be kell tartani a szabalyokat, ha pedig korrupt, akkor nem. Bizonyitas:

1. Nem korrupt rendorseg eseten be kell tartani a szabalyokat, igaz? Aki nem tartja be, azt elkapjak, es mivel nincs korrupcio, a papiron leirt buntetes jar neki. Na de! Ezt a buntetest az elkapott ember is ELORE pontosan tudja, tehat nyilvan addig fesziti a hurt, amig a sajat ertekrendszere szerint a buntetes merteke KISEBB lesz, mint az altala kivant elony (ami miatt a szabalyt szegte). Mondok egy peldat. Mr. Thief nagyon szeretne elsikkasztani 500e dollart. Az ezert kiszabott maximum buntetes legyen 5 ev borton, a 500e dollar visszafizetese, es az elkapas eselye legyen 1%. Nyilvan kiszamolja a joember, hogy 0.01×500,000=5,000, 5 ev alatt normal munkaval keresne 150,000 dollart (30,000/evvel szamolva), azaz osszesen 155,000 dollart kockaztat, mig 500,000 uti a markat. Ez egy NPV 345e project, nyilvan belevag.

2. Korrupt rendorseg eseten is pontosan be kell tartani minden szabalyt. Tegyuk fel, hogy Mr. Thief itt is el akar sikkasztani 500e dollart. A gond csak az, hogy NEM TUDJA ELORE, mi lesz a buntetese. Ha jo kedveben talal egy korrupt rendort, esetleg megussza azzal, hogy az osszes penzt elussza (-500e dollar), es ha a korrupt rendornek kis esze is van, akkor MIUTAN megkapta a penzt, meg dutyiba is kuldi Mr. Thief-t a leheto leghosszabb idore, nehogy kideruljon a korrupcio. Akarhogyan is szamolgatom, egy korrupt rendorseg eseten a) kiszamithatatlanabb, hogy mi lesz a szabalyszeges kovetkezmenye, es b) atlagban magasabb buntetesek varhatok. (Egyebkent a statisztikak ezt igazoljak is, es tobbek kozott a nehezen menedzselheto orszagoknal, ahol az oktatas szinvonala a beka segge alatt van, a rendorseg tobbnyire TUDATOSAN alkalmazza a “kiszamithatatlansag” taktikajat, aminek resze a korrupcio is.)

Egy szo mint szaz: a torvenyeket mindenhol be kell tartani. Meg a majomketrecben is. Ettol EMBER az ember. Na de: ha valaki nem csak ember, hanem kifejezetten NEMES EMBER (gentleman) akar lenni, akkor ennel meg tovabb is mehet: ugy tartja be a torvenyeket, hogy kozben eleri a SAJAT celjat. Azaz: az adott orszag torvenyeit JOBBAN kell ismerni, mint barmelyik jogasz vagy rendor. Ilyen esetben a gentleman kis kreativitassal ugy tud LATSZOLAG illegalis dolgokat muvelni, hogy a) soha egyetlen illegalis lepest nem tesz, es b) ha barmelyik hotshot rendor/jogasz megkerdojelezi, a gentleman nyeri a partit.

Egyszeruen nem betartani szabalyokat, mondva hogy maga a rendor sem tartja be, BUTASAG, es veszelyes. Es, mint emlitettem, csak az lesz az eredmeny, hogy az adott orszag sorra elkapja majd a magyarokat, rajuk huzza a vizeslepedot, es ha betelt a pohar, a kulugy kerul kinos helyzetbe.

Ne nehezitsuk az orszagunk sorsat. Ne adjunk tamadasi feluletet egyetlen feudalis nagyurnak sem. Nezzunk LE rajuk, ismerjuk meg oket JOBBAN, mint ahogy ok ismerik magukat, es a szabalyaikat MAXIMALISAN betartva mattoljuk be oket. Szerintem ez az elegans, nemes emberhez illo gondolkodas/viselkedes… :-)