Bosznia

#119289 Hozzászólás

Lorant

Bosznia

Hali!
Hali!
1. Utazási gond (határ, vám, közbiztonság) semmi. Sûrûn látsz Hummereket, francia-angol járõrözõ 3-4 kocsis konvojokat, helikoptereket a la Vietnam, de Neked ezekkel semmi gondod nincs!
2. Utak állapota: jó-közepes-jó. 80-100-as tempó (már ahol ez fizikailag lehetséges) tartható. RENGETEG kanyar, alagút – észnél légy!! Benzinkút: van bõven, a tartalékot hazahoztuk! A terelõ- és záróvonalak, az út szélén a felfestett vonalak ölég kopottak. Alagútnál vigyázz, ha nappal berobbansz, egy darabig vakon mész a töksötétben, s van ám görbe alagút is! Forgalom: szombaton elég gyér, nyugodtan és tempósan mehetsz. Zebra elõtt fekvõrendõr, ha nem fékezel, csinálsz napfénytetõt! DDDDDD
Metkovic határátkelõ. csomtartó kinyit-bezár, mehetsz. Benzin: kicsit olcsóbb, mint Horvátban. (98-as szuper 1,55, ill. 1,5 márka/l). Márka, ha mondom, mert BiH-ben a saját pénzbõl 1 = 1 DM. A DM-et is elfogadják. 1 kávé 1 ilyen-olyan márka, 1 képeslap úgyszintén. Szállás van (Sobe, Pansion táblák, Motel-Hotel stb.) Árak. nem tudom, hazafelé, 2 hét után nem sok DM ficánkolt s zsebünkben. Mostar: éledezik, sok-sok romos ház, az Öreg híd (most még sehol), de rövidesen kezdik a rekonstrukciót. Minaretek, mecsetek, üzletek, emlék- és ajándéktágyak (kávéskészlet, findzsák, tálak, szõnyegek. ruhák, festmények tömkelege (alkudni kelll, pl 1 mostari szitázott trikó 1sõre 40 márka – sok, akkor csak neked 30 – drága! – na, akkor gyere be a boltba, nézd meg jobban 20 márka, ez is sok – egye.fene, neked 10…, Nike-szakbolt, cukrászdák óriási tortákkal, s közvetlenül mellettük kiégett-összelõtt, még romjaiban is szép szállodával, türkiz zöld Neretva, háttérben hegyekkel, minaretek, sok-sok golyónyomos blokkházak száradó ruhákkal, kb 40 fokos meleg – ez volt Mostar kutyafuttával.
3. Rendõrök vannak a nagyobb települések elõtt-után lesben, sunyin. Itten tiszteld a záróvonalat, szabálokat! Mi benyeltük a horgot. Elõtted germán rendszámú Audi, elõtte vassal pakolt teherautó kb. 40-nel. Út széles, egyenes, középen valami homályos fehér kopott vonal, szembõl semmi. Germán index ki, elõz, mi szintén. 100 m-re útmenti fa, árnyékban a közeg, beint, germán, mi leáll. Germánnak jó utat, nekünk 30 DM. Germán a pokolban is úr…. És ilyeneket több helyen láttunk. szval vigyázz a városok elõtt-után! Bent a hegyekben mehetsz, ahogy akarsz, közeg sehol.
4. Hegyek. A Neretva völgye csodálatos, azt látni kell!!! A Cetina ennek csak a kistestvére! Ha Dél-Dalmácia, akkor legalább 1x menj, vagy gyere arra! Mint a mesében: sziklák, kanyonok, vízesések, alagutak, pisztráng- és sülthúsevõ helyek, kanyargó út, hátul-elõtted-mögötted-melletted hatalmas, sziklás vad hegyek. Tényleg eszement szép!!!!!
5. Szarajevó: nagyváros, kék, piros villamosok, golyónyomos, sz@rrá lõtt, vadiúj házak vegyesen, nagy forgalom, hõség, keverés a városban: hol az út Tuzla felé, végre megvan, nyomás, van vagy 45 fok!
6. Tuzláig szelidebb tájak, hatalmas fenyvesek, sok-sok kanyar, emelkedõ, lejtõ, mindez egyszerre variálva.
7. Orasje: útlevél mutat, mehetsz.
8. Eszék: esti útérdeklõdésre a válasz Jó estét! Na, ez nagyon jól esett!
9. Udvar határ: útlevél mutat. mehetsz!
10. Menetidõ: bár km-ben jóval kevesebb a tengerig, mint Zágrábon át, idõben – nekünk – ugyanannyi lett. DE: Zágrábon át elég egyhangú az út, addig Bosznián át valami mesés szépségekkel, vad hegyekkel, igazi élményt adó, nappal!!!! Éjjel inkább menj Zágráb felé!
11. Az Adriát megszállták a csehek-szlovákok! Buszok tömkelege, új és jó kocsik hada. Péntek éjjel özönlenek lefelé, szombaton meg hazafelé. Amit nyersz az autópályán, elveszted a kijárati sorbanálláskor! Bosnyákia felé idegenforgalom közelít a nullához. Ezért hazafelé szerintem sokkal jobb!
Lorant