Bram

#209090 Hozzászólás

Joe
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

Bram

Milton Friedmannek 2000 ev mulva is epp olyan igaza lesz, mint amilyen igaza volt barmikor! Az ember egy zseni volt, aki LATTA es FELFOGTA a dolgokat es egyszeruen elmagyarazta nekunk felhulyeknek, akik csak a felszint karcolgatjuk jo esetben.

Voltak dolgok kulonben, amiben masik peldakeim nagy vitaban voltak vele. Friedman egy minarchista volt es anarcho- kapitalista filozofusok szerint a minarchizmus egy baromi nagy hiba, mert a minimlais allam olyan jol mukodik, hogy az a tarsadalom, ami ezt valasztja, az pillanataok alatt gigantikus hatalomma fejlodik, ami elkerulhetetlenul egy gigantikus allamhatalmat is jenet, ami egy oriasi negativum. Erre felhozzak peldanak az USA-t, ahol limited allam volt az ido nagy reszeben es ennek kovetkezteben 200 ev alatt a vilagon a legnagyobb allamhatalom alakult ki az USA-ban. Vagyis a minarchizmus egy tul jo fegyver, aminek az a legnagyobb baja, hogy ket elu!

Nem tudom Friedman hogyan reagalt ezekre az ervekre, de akarhogy is, Friedman egy zseni volt.

Mellesleg Ayn Rand is irt ugyanerrol es o is megjosolta, hogy a corporation-ok hogyan valtoznak at jotekonysagi intezmenyekke az allam nyomasa alatt, tonkreteve ezzel a hajtoerot, a profit keresest es az onerdeket, ami a tarsadalmat viszi elore.