california

#243371 Hozzászólás

BK
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

california

Egy cikk az eco.hu-rol azoknak aki szeretnek az Usa dny-i reszet Mexikoi kezben latni, vagy az USA-t felbomlasztva latni:
Kalifornia segítségért kiált
Miután az amerikai nettó össztermék mintegy 1/7-ét Kalifornia adja, az USA legfontosabb kereskedelmi-, és ipari államának számít. Különálló nemzetgazdaságként kezelve Kalifornia önmagában véve is rajta lenne a világ 15. legnagyobb nemzetgazdaságát összefoglaló táblázatban. Kalifornia azonban nemrég fizetésképtelenné vált, sõt csõdvédelmet kellett kérnie. Csaknem az összes tervbe vett középítkezést leállították. 2010. június végéig 40 milliárd hiányzik a költségvetésbõl, ezért elhalasztották az iskolák, egyetemek kifizetését is. Emellett csökkentették a béreket, és a közalkalmazottakat kényszerszabadságra küldték. Néhány város már most csõdöt jelentett. Ha végleg csõdbe megy Kalifornia, az a 2. világháború óta tapasztalt legdurvább „államcsõd” lenne.
Kalifornia strukturális gondokkal küzd
Kalifornia a kötvénypiacon aligha juthat tõkéhez, mivel a borzalmas költségvetési helyzetre való tekintettel az USA államai között Kaliforniának a legrosszabb a hitelminõsítése. A pénzügyi válság a szárnyalás után különösen érzékenyen érintette a kaliforniai ingatlanpiacot. Az elavult adórendszer miatt csak 2/3-os többséggel fogadhatják el a költségvetési tervezetet, ezért itt már az „osztrák terminátor” sem tehet túl sokat. A mai napig nincs megszabva felsõ plafon az állami kiadások terén, a már elfogadott költségvetésbe pedig ilyenkor már igencsak nehéz belenyúlni. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a napos Kaliforniában az elmúlt 2 évben hivatalosan 5,0%-ról 9,3%-ra emelkedett a munkanélküliségi ráta. A nem hivatalos forrásokra hivatkozó adatok azonban már 20-28 % körüli értékeket emlegetnek.
Az „államcsõd” persze kizárt
Az elemzõk számára azonban már most világos, hogy a „döntéshozók” sosem fogják hagyni, hogy Kalifornia csõdbe menjen. Egy ilyen „államcsõd” olyan gátakat törne át, hogy még Lenin és Marx is forogna a sírjában.
A megoldás: adósságinfláció
Az államadósság csökkentésének legegyszerûbb módja az adósság inflálása. A Fed már rég letette ennek az alapjait, a piacok pénzzel való elárasztásával, ami a baktériumok szaporodásához hasonló pénzmennyiség-növekedéshez vezetett. Rövid idõn belül az állam lesz az infláció haszonélvezõje, mivel az adósságok reálértéke az infláció miatt jelentõsen csökken majd. A legnagyobb vesztesek mindig azok leszek, akik készpénzben tartják befektetéseiket, vagy fix kamatozású értékpapírokban, mint például állam-, vagy vállalati-kötvények. Az infláció által jelentõsen csökken majd ezen megtakarítások értéke, tehát a befektetõk tényleges vagyona is. Ezzel ismételten beigazolódnak Anthony Down felvetései a demokrácia gazdasági elméletérõl
(Economic Theory of Democracy). (Odor Tamás )