Csanya-nak II.

#414474 Hozzászólás

Csanya-nak II.

Sok értelme tényleg nincs a vitának, mert olyan szinten vagy elfogult, hogy az észérvek nem igazán gyõznek meg. Az általam említett Adam Ondra (korcsoportja Európa- és Világbajnok sportmászója) a pillanatnyi sziklamászó világranglistán (www.8a.nu) a második helyen áll. Egyébként az elsõ Patxi Usobiaga, a harmadik Ramón Julian Puigblan spanyol mászók pedig a mûfal mászó világranglista (http://www.ifsc-climbing.org/?page_name=ranglist) harmadik és negyedik helyezettjei. Aki megveti Õket ezért és nem csodálkozik rá a mászásaikra, az sokat veszít. Egyébként Mrazek sziklán csak 5. míg mûfalon Õ a második a világranglistán. Tehát a kettõ nemhogy kizárná egymást, hanem…
Csalásról beszélsz, mert nyilván nem ismered a mászóversenyeket. Nagyjából annyi lehetõség van pl. „lezsírozott” utakat mászni egy nemzetközi versenyen, mint egy tájékozódási futó versenyzõnek elõre megszerezni a VB-n az útvonalat. Sajnos éppen a hosszú izoláció (telefon, kommunikáció nuku) keseríti meg a versenyzõknek a világversenyeket. Hangsúlyozom, nemzetközi versenyekrõl beszélek, mert egyenlõre itthon még minden ugyanúgy döcög, mint a hétköznapokban bármi más.
Ráadásul a szigorú doppingszabályok, az állandó ellenõrzésekkel. Abban tényleg különbözik a sziklamászástól, hogy itt a fû kizárást és eltiltást jelent, nem pedig az élvezetek és a rizikózás fokozását.
Ezt a pénzrõl szóló vitát meg azért nem értem, mert én (de tényleg csak kívülállóként) meg azt hallottam, hogy az igazi nagy zsét a hegymászó oktatással szakítják, ami talán be sem jut a Szövetség kasszájába, míg a sportmászó eredmények után kapott forintokat oda csengetik be.
Az olimpiai felvétel pedig csak elvi kérdés, mert legfeljebb 2020 után lehetséges, vagy pedig nem lesz belõle semmi. Nem értem ennek a pénzbeli jelentõségét, mert tudtommal e-miatt még a magyar Szövetségtõl pénzhez senki sem jutott. A mai versenyzõinket pedig már aligha érinti az olimpia (esetleg a még a nagyon piciket). Tekintsük tehát úgy, hogy a mûfalasok is élvezetbõl másznak. Érted, kinek mi jelent élvezetet.