Csanya-nak

#414463 Hozzászólás

Csanya-nak

Bocs! Félreértettél. Nem azt neveztem intelligenciahiánynak, hogy valaki mászik-e hegyen vagy nem. Arra értettem, aki nem tolerálja, hogy egyik embernek ez tetszik, a másiknak pedig az, hanem csak az általa favorizált irányzat fogadható el. De valóban nem ezt a szót kellett volna használnom, mert ez is sértõ lehet. Jó néhány tárgyi tévedésed is van. A nemzetközi versenyszabályok korrektek, egyértelmûek csalásra egyáltalán nem adnak lehetõséget. Aki látott már versenyt pl. Franciaországban, az tudja, hogy a mûfal kiváló reklámhordozó, óriási hangulatú a közvetítés, több ezer ember fizet azért, hogy megnézze. Megéri sok ezer férõhelyes lelátót építeni a verseny napjaira. Vagy mondjuk az olaszországi Leccoban egy világkupa fordulón lezárják a városközpontot a forgalom elõl és tömegek nézik a versenyt. Ezekben az országokban biztosan hallottál róla, hogy elég magas szinten mûvelik a hegymászást és sziklamászást, legalábbis a mi mászóinkhoz képest. És nem láttam, hogy ott szidnák a versenymászókat, hanem inkább segítenek szervezni a versenyeket. Tudsz róla, hogy az egyik legelitebb francia mászócucc gyártó cég sponzorál magyar fiatal mászót, vagy spanyol gyártó karolt fel másik hazait? Biztos nem értenek hozzá, de õk látnak benne fantáziát.
És ráadásul szerinted ez fokozottan sérülésveszélyes. Kérdezném, hogy ugyanazokat az izomcsoportokat megmozgató mozgássor szobahõmérsékleten, bemelegítve, kipihenten, jól biztosítva sérülésveszélyesebb-e mint hidegben, fáradtan, csúszós helyen, rosszul biztosítva, éhesen, leromlott pszichés állapotban? Tehát akkor a hegymászó az, akinek nincsenek idõvel ízületi fájdalmai, reumás megbetegedései, húzódásai, aranyere?
Annak ellenére, hogy én is egy idegbeteg mászószülõ vagyok és még –szégyen-gyalázat- középfokú edzõi képesítésem is van, nem útálom a hegymászást. Majdnem 40 évesen kezdtem el. Jó, nem vad sziklafalakon, csak normálosabb utakon, de négy kontinens sok-sok három-, négy-, és ötezres, vagy magasabb (pl. 6.600 m Bolivia, Sajama), hegy tetejére juttatott el a szerencsém, szórakozásból, élvezetbõl, a látványért, hogy kipróbáljam magam stb. És tetszett. Tetszik a sportmászás is, akkor is, ha már én nem tudom csinálni.
Végezetül el kell, hogy keserítselek. Ezek a versenyzõ gyerekek nagyon tudnak sziklát mászni is. Nem mindegyiknek van szerencséje hegyekhez közel születni, de mûfalon az Alföldön is gyakorolhatnak. Csak a közeli szomszédos országból biztosan ismerõs Mrazek neve, aki egyik legjobb sziklamászó és a világkupa versenyek állandó helyezettje. Vagy a számotokra biztosan még ismeretlen (mi a versenyeken kisgyerekkora óta láttuk) most 15 éves Adam Ondra, sportmászó világbajnok, aki mostanában sziklán is a világ legjobb mászója. Sztem tehát egyik nem zárja ki a másikat, csak nem kell nagyképûzni, hogy a mi tevékenységünk az egyetlen és igazi, a többi meg mind hülye.Meg szidni azért, hogy nem csak a sziklafal tövében szívja a friss levegõt és egyebeket, ha érted mire gondolok (megint mint idegbeteg szülõ).