Csontváry

#128050 Hozzászólás

Gábor

Csontváry

A Csontváry képnek nagyon élénkek a színei és úgy valóban ritkán látni a tájat. Nyáron mindig sok a pára a levegõben, ezért aztán az Etna rendszerint csak a kontúrjait mutatja a háttérben, azt is csak tompán. Valójában akkor az igazi, mikor hûvös az idõ és az erõs szél elfújja a párát. Nálunk is megfigyelhetõ, hogy a lángoló nyári napsütésben tompák a színek, sárgás az égbolt és nincsenek távlatok, aztán jön egy északi hidegfront és utána pár napig ragyogó, tiszta kék az ég és nagyon meszire ellátni. Valami ilyen idõt kell kifogni Taorminában is. Persze mikor az ember utazik, nem válogathatja meg az idõjárást, az olyan, amilyen.

A francia turisták pedig gondolom ismerik a tengerpartok idõjárását. Hiába van augusztus, hiába van napközben meleg, éjszaka a tengerpartok hûvösek. Legalábbis kivétel nélkül mindegyik Stromboli-túrámon ezt tapasztaltam. Hajnalban, mikor a hajóra várunk, mindig fel kell venni a meleg ruhát, fenn a hegycsúcson pedig szétvacoghatja magát az ember, ha bedõl annak, hogy augusztus van és nem visz magával pulóvert meg hosszúnadrágot.

Egyébként én is pont úgy jártam ebben az évben, mint te. Szicíliában néha jól be kellett öltözni, itthon meg szétolvadtam a melegben.