dollár

#287776 Hozzászólás

Panka

dollár

Peruban én is vettem fel Cuzcóban (véletlenül egyébként, egészen meglepõdtem, amikor 100 sol helyett 100 UDS-t dobott ki a gép :)).
Brazíliában – mondjuk ez 5 éve volt – nem volt ilyen szerencsénk, fejenként 2-2 dombornyomott kártyával voltunk, VISA és Mastercard is, különbözõ magyar bankoktól, és egyiket sem fogadta el egyik Rio de Janeiro-i automata sem, pedig legalább 15-öt kipróbáltunk, mire feladtuk. Úgyhogy ott kp-t tudtunk csak váltani, szerencsére volt nálunk az is, úgyhogy erre figyelj. Persze, lehet, hogy azóta megváltozott a helyzet…
Egy készpénzfelvétel a számlavezetõ bankodtól függõen kb. 1-2000 Ft díj Latin-Amerikában (plusz néha a helyi bank is terhel néhány dollárt, pl. Belize-ben a magyar 1.500 Ft-on felül még 7 USD-re levett a helyi bank is, ami utólag, a kivonatról derült csak ki itthon…), úgyhogy a lehetõ legkevesebbszer használd, vegyél ki egyszerre több pénzt. Ha nem akarsz kp.-t vinni magaddal, akkor vigyél American Express utazási csekket 50-100 dolláros címletekben, ezt szinte mindenhol elfogadják, Peruban, Guatemalában, Belize-ben és Mexikóban biztosan, sokszor teszteltük. Ez sokkal biztonságosabb, csak írd fel a csekkek sorszámát és ha ellopnák, egyszerûen jelents be az American Expressnél, és visszakapod a pénzt, ugyanígy a felhasználatlan csekkeket itthon vissza tudod váltani, ha hazaértél.