dollár vagy euró?

#343386 Hozzászólás

Csaba

dollár vagy euró?

Ha jól látom, a topic címétõl hamar eltért a társalgás, és USA vs. EU lett a téma. Sajnos szinte csak szélsõséges véleményeket olvastam, ami elszomorít, bár jellemzõ a magyar habitusra.
Mielõtt hozzászólnék: 28 éves jogász vagyok, második generációs értelmiségi (nagyszüleim kétkezi munkások voltak), volt szerencsém bejárni pár országot, az Egyesült Államokban fél évet töltöttem, Nyugat-Európában (Franciaországban és Németországban javarészt) többet. Nem vagyok szegény, de gazdag sem, ahhoz a bizonyos középosztályhoz tartozom, amelynek a fontosságát szokás volt az elmúlt dekádban emlegetni Magyarországon. Sajnos csak emlegetni, tenni érte már senkinek sem akaródzott.
Elsõsorban: ebben a vitában egyértelmûen az EU pártjára állok. Számomra fontos, hogy ha megállít a rendõr igazoltatni, ne fogja rám a fegyverét, ha elkapom egy lány pillantását a liftben, ne állítsanak meg a kijáratnál a biztonságiak zaklatásért, bár ezek csak külsõségek, számomra fontosak. Én Európát sokkal élhetõbb világnak tartom, ahol még fontosak az emberi értékek, és nem annyira “csak” a pénz diktál mint a tengerentúlon. Idegengyûlölet: igen, van itt is (bár nincs Ku-Klux-Klan), és az EU nem rohan le országokat két évenként. Az USA fejlõdésének gazdasági motorja az agyelszíváson kívül kétségtelenül a háború. Ennek jelentõségét a gazdaságra bármelyik közgazdasági témájú könyvben el lehet olvasni. Számomra az Egyesült Államok egy kétarcú (kétszínû?) ország: befelé jólét és szabadság, kifelé pedig bombák és tengerészgyalogosok. Másképp szólva: mi szabadok vagyunk, mindenki más pedig úgy lesz “szabad”, hogy mi akarjuk, ha másképp nem megy odamegyünk “felszabadítani”, akár az egész civilizált világ akaratának ellenére, hiszen mi bármit megtehetünk. Ez nyilván így is van és tény, de az árát nem az amerikai állampolgárok fizetik meg, hanem a harmadik világ. Vagy ti nem hallottatok a mexikói, indonéziai és egyéb harmadik világbeli Nike, IBM és más gyárakban folyamatosan jelen lévõ botrányokról, megalázó, embertelen körülményekrõl, napi 10 centes munkabérrõl? Ezek a szerencsétlen páriák fizetik meg az amerikaiak jólétét. Az EU már nem gyarmatosít – az USA csak nemrég kezdte, és a hatékonyság jegyében csak tökéletesíti a gyakorlatát. Most itt nem akarok kitérni a magyarországi politikai demagógiára (“az EU gyarmata leszünk”!), ha valaki ismeri a kifejezést, hogy “colonization”, az tudja mit jelent és megmosolyogja ezeket a felelõtlen politikusokat.
Másodsorban: sokan vagyunk vele úgy, magyarországi magyarok, hogy felelõtlennek és légbõlkapottnak tekintjük, amikor egy tengerentúlra szakadt hazánkfia kritizálja a magyar belpolitikát. Nektek inkább a Bush vs. Kerry párharccal kéne foglalkoznotok, az érint személyesen benneteket, a hazai belpolitikát pedig meghagyni nekünk, akik nap-mint-nap a saját bõrünkön tapasztaljuk a mibenlétét. Nem hiszem, hogy kormányfüggõ lenne, hányan vándorolnak ki, és azt sem hiszem, hogy a 4 évre berendezkedett kormányoknak komoly kihatásuk lenne a magyarországi gazdasági viszonyokra, azoknak az irányításában már régen csak végrehajtók, attól függetlenül, hogy jobb- vagy baloldaliak. Ugyanis a magyar (és talán az amerikai) gazdaságot már most is a világpiaci események, a globalizált világgazdaság és annak szereplõi irányítják, akár tetszik, akár nem.
Harmadszor: nem hiszem, hogy az Európai Uniót, amely 1992-ben jött létre (Maastrichti Szerzõdés), már most, 12 évvel a megalakulása után temetni kéne. Az USÁt több mint 200 éve alapították (tegyük hozzá: európaiak és leszármazottaik), kicsit nagy az elõnye az EUval szemben. Olyan ez, mintha egy 4 éves gyerek teljesítményét mérnénk össze egy 55 éves felnõttével. Egyébként sem illdomos Amerikából szidni Európát, tekintve hogy igazi amerikaiak az indiánok, mindenki más bevándorló vagy bevándorló leszármazottja. Az USA a függetlenségét a francia hadsereg és haditengerészet segítségével vívta ki, a Szabadság-szobrát is Franciaországtól kapta, az Apollo-programot német (tegyük hozzá: javarészt náci német) tudósok segítségével hozta létre, nem beszélve a Manhattan-tervrõl, és lehetne folytatni a sort. A mostani hatalmi helyzet adta gõgben az USA rendkívül ellenszenves európa- és világpolitikát folytat, én biztos vagyok hogy meglesz a böjtje elõbb-utóbb. Az Európai Unió kevésbé opportunista, folyamatosan próbálja megõrizni az európai kultúra azon vívmányait, amelyeket évszázados verejtékével vívott ki.
Tiszteletem minden topiclátogatónak!