éljen a turulmadár, halleluja

#209255 Hozzászólás

ratman

éljen a turulmadár, halleluja

Uraim! Megmondom én, mi a baj veletek: ez a végtelen, nyomorúságos provincializmus és kisstílûség. Mit lehet kezdeni egy ilyennel, aki számára az emberi lét metafórája, hogy hónap végén is tud még parizert meg májkonzervet venni?

A tervgazdálodásról a piacgazdálkodásra való áttérés a következõt is jelenti: csak olyan termékek és szolgáltatások életképesek a továbbiakban, amelyekért az úgynevezett piac (ami nem elvont fogalom, én meg te meg az összes többi ember alkotja) pénzt hajlandó adni, azaz valódi kereslet mutatkozik iránta. Szemben a régi rendszerrel, ahol az egyébként senkinek sem kellõ dolgokat is a költségvetésbõl dotálták. Ha nektek nincs semmitek, amire egy másik ember igényt tarthat, akkor kitõl és miért szeretnétek ti tulajodnképpen több jövedelemhez jutni? A piacot nem az államhatalom kontrollálja, hanem a saját belsõ törvényszerûségei. A fejlett országokban a nagyobb fogyasztás nyilván nagyobb állami bevételt is indukál, amibõl több jut fejlesztésre, stb, ez egy öngerjesztõ folyamat. A baj ott van, hogy szarból nem lehet várat építeni. Puszta humanizmusból sem. Az állatvilágban is elhullanak a gyengék, azt mégse tartja senki a természet ellen valónak.
Mindenkinek fel kell mérnie tárgyilagosan, hogy mire jó még egyáltalán, hol van a helye ebben a világban. Van olyan is, hogy valakinek eleve szar lapokat osztottak, az legfeljebb abban reménykedhet, hogy van következõ élet, és akkor talán jobban összejön. De Kanadáról álmodozni szánalmas. Ha itt nem kelletek a kutyának se, ott vajon mi szükség lenne rátok? Mások szánalmából akartok élni? Akkor inkább az öngyilkosság.

Én is itt élek, aminek ugyan nem örülök, de beletörõdöm. Piacképes tudást szereztem, nyelveket beszélek folyékonyan, egy nagy informatikai cégnél dolgozom, és így a többszörösét keresem az ún. átlagkeresetnek. Mondhatni emberi módon élek. Ebben semmi extra nincs, teljesen átlagos élet, ennyi a minimum, amit bárki megtehet magáért.

Akinek a nyomorult parizere is gond a hó végén, annak talán nem is érdemes annyira élnie.