elvileg

#237722 Hozzászólás

BK
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

elvileg

a szabadpiacnak-gazdasagi fejlodesnek tenyleg az alacsony adok, csekely ( vagy Adam Smith szerint zero) allami beavatkozas es nulla protekcionizmus kedvez. Most azonban ugy tunik ellentetes folyamatok indultak volna el a Vilagban: Novelik az allam szerepet a gazdasagban. Felmerult a bank allamositasok gondolata meg egy olyan liberalis szellemu orszagban is mint az USA. Hir:
” A pénzügyminisztérium, a jegybank szerepét betöltõ Fed, valamint a szövetségi bankellenõrzési hatóságok szokatlanul éles hangú közös közleményben tudatták: a kormány közvetlen tulajdonhányadot követelhet magának a penzintezeteknel. A kormány jelentõs törzsrészvénypakettet szerezzen a harmadik legnagyobb amerikai bankban, a Citigroupban. A bankcsoport tavaly 45 milliárd dollár közvetlen tõkeinjekciót kapott az államtól, amiért cserébe a pénzügyminisztérium szavazati jog nélküli, garantált osztalékkal járó elsõbbségi részvényeket kapott. A tárgyalások most arról zajlanak, hogy a Citigroup az állam elsõbbségi részvénycsomagját átváltaná törzsrészvényekre”
Tehat mar nem csak arrol van szo hogy sima kolcsont ad az allam a banknak hanem szavazati jogot is kap a torzsreszvennyel egyetemben: azaz allami hivatalnokok mondjak meg a tovabbiakat. Nemetorszagban detto hasonlo a helyzet az allamositasokkal kapcsolatban.
Szerintem jobb lett volna hagyni ezeket a bankokat es a sajat reszvenyeseire bizni a feltokesitest- ha ez nem akkor menjen csodbe. Az allam pedig amig nem erosodik vissza privat banki szektor letrehozta volna a sajat banki halozatat hogy athidalja a hitelezest. Az USA-nak konnyu dolga van hiszen a dollar amig vilagpenz marad addig nem kell mast tenni mint nagyteljesitmenyu nyomdagepeket venni es penzt nyomtatni. A vilag orszagai meg mogeteszik a penznek az arufedezetet igy az inflacio sem szabadul el. Ugy kellene csinalni hogy nyomtatnanak penzt azert a fejlodo piacoknak is hogy az egesz vilagon ujrainduljon a gazdasagi novekedes. Sot, lehetne pl penzt adni az embereknek pl. Nemetorszagban most minden roncs utan ad az allam 2500 eurot amit kocsi vasarlasra lehet forditani.
Mas.
Ado kerdesben az aprlisban megrendezett G20 talalkozo fo tema lesz az adoparadicsomok felszamolasa. Ebben valahogy minden kormany egyseges. Szigoritani akarjak a bank es tokepiaci szabalyozast is.
Protekcionizmus kerdeseben szinten erosodest latunk.
Gyurcsany is most hirdette meg a Patriota gazdasagpolitikat, ami eleg furcsan hangzik egy szoclib politikus szajabol, de idaig jutottunk. Az europa parlamanetben is felerosodtek az olyan hangok ami szigoritana a toke es szemelyek szabad mozgasat. Remelhetoleg a golbalis, EU-s, hazai politika nem a rossz megoldasokat fogja megtalalni mert abbol komoly “vilagfelfordulas” lehet. Sokan azt mondjak: megnovekedett annak az eselye hogy a fejlett demokraciakban 10-20 eves tavlatban akar diktatorikus rendszerek is kialakulhatnak