Erdemes

#209151 Hozzászólás

Joe
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

Erdemes

megnezni az Amishokat, Mennonitakat, Hutteritakat, akik jo peldak arra, hogy szinte semmilyen tarsadalmi rendszer nem utopia. A fentiek a leginkabb az ONKENTES KOMMUNIZMUSHOZ hasonlithatok, amit anarcho-kommunizmusnak is hivnak. A Bolshevikok “utopiaja” volt egy olyan rendszer, ahol nem volt allam, nem volt penz, vagyis egy olyasmi rendszer, amiben az Amishok elnek. A kulonbseg a Bolshevikok es a Hutteritak kozott az, hogy a Bolshevikok eroszakkal akartak raeroszakolni ezt a rendszert olyan emberekere, akiknek semmi szandekuk nem volt onkent feladni a magantulajdonukat es dolgozni, mint a gep a kozosbe.

Ez a pelda bizonyitja, hogy ha eroszakkal akarsz rakenyszeriteni valamit a tomegekre, abbol semmi jo nem sul ki, csak tobb 10 millio ember ehen hal, vagy az akasztofan vegzi.

Ugyanakkor a fenti vallasi csoportok olyan hatekonyan agymostak a kovetoiket, hogy azok onkent es dalolva dolgoznak a kozosbe, semmi eroszakra nincs szukseg.

http://www.hutterites.org/faqs.htm – Fantasztikus erdekes!

Nyilvan en nem vagyok hive az anarcho-kommunizmusnak, mar csak azert sem, mert ahogy minden kollektivista rendszertol elvarhato, vagy 2-300 evvel vannak elmardva az individualizmuson alapulo tarsadalmaktol es en inkabb internetezek, ha egy mod van re, mint hajnal 5-kor tehenet fejek a ket kezemmel. Persze, ha valakinek ez tettszik, akkor a Hutteritak a pelda arra, hogy a dolog nem egy utopia!

A lenyeg, hogy a kulonbozo tarsadalmi rendszerek csak akkor mukodnek, ha a megfelelo lakossagal parosulnak. Mo-n nem kivitelezheto egy limited governement, az araboknal nem kivitelezheto a tobb partrendszer es a demokracia, az amerikaikanal nem kivitelezheto egy Orban fele diktatura, Afrikaban nem mukodne a szocial demokracia, stb. Nincs ebben semmi kulonos. Nagyon sok magyart ismerek, akik megproabltak az USA-ban elni es kiderult, hogy utaltak a rendszert es hazamentek. Az itteni relativ nagyobb szabadsag annyival nagyobb felelosseggel is jar es sokaknak az ugy hianyzik, mint pup a hatukra.

Az en velemenyem szerint az anarcho-kapitalizmus messze a legfejlettebb tarsadalmi/gazdasagi rendszer, ami szinten csak akkor mukodne igazan, ha egy arra erett lakossag alkalmazna.