Erika, Faresz

#321192 Hozzászólás

Nagyvilág
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

Erika, Faresz

Károly, Lidi, Jankó és én is, csak segíteni akarnánk, amikor az itteni realitásról írunk nektek itt is és a másik, a “Magyarok Spanyolországban” topic-on is, ti meg arra nem veszitek magatoknak a fáradtságot, hogy elovassátok az eddigi topic-okat a témában.
Kérlek szépen benneteket, értsétek már meg végre, hogy szerencsés esetben a majdani alkalmazott részére 6-8-10 hónap alatt lehet beszerezni a tart. és munkaváll. engedélyt. Nos, ha a munkaadó szempontjából nézzük a dolgot, akkor ennyi idöt várni, valóban csak egy, a szakmáján belül is kimagaslóan kvalifikált munkaeröre és természetesen csak hiányszakmákban érdemes. És mivel az itteni fönökök sem szeretik, ha a beosztott nem érti öket, tehát valószinüleg az egész “hajcihöt” és a vele járó költséget (a munkáltatónak fizetni kell az ügyitézésért és a munkaváll. engedélyért), plusz a várakozást csak egy spanyolul elég jól beszélö alkalmazottért fogják elindítani. (Bár lehet, hogy pl. egy jó agysebészt sp.tudás nélkül is szívesen fogadnak, hiszen latinul úgy is tud.) Az biztos, hogy nem könnyü, mert az egészet ugyan otthonról kell, kellene elindítani, de, ha nem vagy itt, akkor meg a távolból nehéz ajánlatot kapni. Úgy meg egyenesen lehetetlen, ahogy itt is próbáljátok: “X.Y. vagyok, spanyolul “természetesen” nem tudok, semmi szakmám, de szeretnék Sp.o.-ba menni dolgozni, bármit, aki tud segítsen, ez vagy az E-mailem írtjatok nekem”, így teljes képtelenség, sajnos. Ennyivel csak valami “fekete” melót lehet találni, de Sp.o.-ban a “fekete”melóra való közvetítést az itteni törvények akár börtönnel is súlytatják… és mivel mi nem vagyunk bünözök, ezért ebben nem tudunk segíteni nektek. Erre ott vannak az otthoni közvetítök. K.Gy., képárusítás, újsághirdetések, stb… ök ide teljesen illegálisan szerveznek be “fekete”munkára embereket.
ELMÉLETILEG ugyan van lehetöség idény(szezon)munkákra (vendéglátás, mezögazd.) is általában 6 hónapos egyszeri (nem hosszabítható) engedélyt (és vízumot) kapni, de azért csak elméletileg, mert ezt egyénileg szinte lehetetlen elintézni, mivel ezeket a munkákat a kétoldalú egyezmékek alapján, szervezett formában töltik be, és Magyaro.-nak sajnos nincs ilyen bilaterális egyezménye Sp.o.-gal.
Ettöl függetlenül, természetesen mindenki elött szabad a pálya, lehet jönni, lehet próbálkozni, mert az is igaz, hogy Sp.o.-ban is lehet “fekete”munkát találni. Csak azt ne kérdezze tölem senki sem, hogy hogyan lehet pl. feketén gyümölcsszedésre jelentkezni, mert erre sajnos (?) nem tudok válaszolni.(És valószinüleg, Lidi, Károly vagy Janko sem). De azt tudom, hogy itt is vannak “rabszolgapiacok” (ahogy, hallom otthon még mindig a Moszkva téren), ahol reggelenként folyik a toborzás. És azt is látom, hallom, olvasom, hogy azért itt személyesen könnyebb “fekete”munkát találni.
Sajnálom, de ez a valós helyzet, így bár szeretném, de biztatót nem tudok írni. Sziasztok!