Észak Peru

#284551 Hozzászólás

Lajos

Észak Peru

Laci!
Tavaly utaztam végig Perun (Bogotától Santiagoig). Peru északi részén Tumbes, Piura, Chiclayo, Cajamarca, Lambayeque, Trujillo, Huaraz, Yungay, Caraz nevü városokban jártam. Iquitosban régebben repülövel. A hajóut izgalmas lehet, de hátizsákos turistaként nem teljesen veszélytelen egyedül utazni öserdei területen, mert jelentös a drog kereskedelem.
A peru rendöröknek viszont idönként eredményt kell felmutatniuk, a korrupció sem ismeretlen náluk, Peruban nincs magyar követség, stb…
16 éve emlékezetes két órát töltöttem a társaságukban, pedig akkor még volt követség és én hivatalos kiküldöttként müködtem ott.
A tengerparti sáv biszonylag biztonságos, lehet éjjel is busszal utazni és nem túl drága (kb. 1 USD/100km). Ezeken a területeken inkább európai értékrend szerint élnek az emberek, de a társadalmi/gazdasági különbségek nagyobbak mint nálunk. Az Andok vidékén az indiánok jelenléte sokkal szembetünöbb. Szállást 3 – 6 között lehet találni egy éjszakára. Csapvizet nem szabad inni, nyers gyümölcs pedig fertötlenítés után fogyasthat (Neomagnol 2 óra). Más gyógyszer, vgay oltás nem szükséges. Esetle malária megelözés az öserdei teröleteken. De ott is elönyösebb a szúnyogokat távol tartani (kenöcs, spray, párologtató, háló stb). A hajó egyébként Iquitospa Pucallpából indul és 4 – 6 napot tart, ha jól tudom. Az LP Dél Amerika könyv beszerzését feltétlen javaslom, meg betegség biztosítást.