ez lesz a leghosszabb hozzászólásom a fórumon

Kezdőlap utazas.com Fórum Közel-Kelet/Közép-Ázsia Vélemények a csador kötelezõ viselésérõl ez lesz a leghosszabb hozzászólásom a fórumon

#437098 Hozzászólás

Laci

ez lesz a leghosszabb hozzászólásom a fórumon

Unalmas: Meknesz a legtisztább a királyvárosok közül, nekem is kellemes emlékeim fûzõdnek oda. Egyszer kavartam egy odavalósi lánnyal (Bou Sidi Said kerület), utcán kézenfogva sétálhattunk. Õ erõltette, elõször még nekem volt a furcsa. Õ is egyenesítette a haját, mondjuk nekem nem is jön be a göndör. A marokkóiak egész mások, mint a masreki arabok. Valahogy “liberálisabban” értelmezik talán az iszlámot, pedig a malikita szunnita iszlám elvileg az egyik legkonzervetívabb (pl. mecsetekbe nem mehetsz be, Szíriában ilyesmivel nem foglalkoznak, keresztény is mehet mecsetbe (az Omayad mecsetben a pápa is járt), muszlim is templomba). Ezen a problémán már nagyon sokat gondolkodtam, de még most sem tudok szavakba formált választ adni. Õk valahogy másképp “liberálisok”, mint a masreki arabok. Lehet, hogy a bejrúti sportcsarnokban teltházas Diana Haddad koncerten csápolnak, de a sportcsarnok bejáratán lévõ óriásposzteren Naszrullah rázza a Kalasnyikovot. Ott ezek teljesen egymás mellett élnek. Marokkó nekem valahogy kevésbé differenciáltnak tûnik, de ezt nem tudom rendesen megfogalmazni. A szír tengerpart esetén én kimondottan a keresztény hatást akartam hangsúlyozni, arrafelé nyugati turista kevés van ahhoz, hogy átformálja a közgondolkodást. Wahabbi Szaúdból annál több…nekünk hihetetlen, de õk nyaranta “hûsölni” járnak a szír tengerpartra, kellemes 40°C, 70% páratartalommal. Odahaza Sz.Arábiában meg 50-55°C. Mindenesetre érdekes látvány egy vonuló szaúdi család. Lerí róluk a beképzeltség, leállnak a luxusterepjárójukkal a szír tragacsok mellé, apuka fehér galabijjában megy elõl, mellette a fiugyerekek, szintén fehér galabijjában, fehér alapon vörös kockás kúfijában. Utána a feleségek, lánygyerekek fekete ruhában, arcfátyollal. Na így néz ki egy konzervatív muszlim család. Arról fogalmam nincs, hogy mit gondol a társaság hátúl levõ (nõi) fele, amikor elõször látnak keresztet, meg “lazán” öltözött csajokat. Lévén az ilyesmi odahaza be van tiltva, a szír tengerpart meg ugye keresztény. Apuka valószínüleg a Korán sorait mormolja a pokol kínjairól. Aztán visszamennek Damaszkuszba, a család elfoglalja szobácskáját a Hotel Omayad Palace valamely lakosztályában, apuka (esetleg valamelyik nagyobb fiú társaságában) meg kis sétára indul, hogy elvégezze esti imáját az Omayad mecsetben. Aztán lehet, hogy egy Night Clubban kötnek ki, ahol aztán kedvükre dugdoshatják a 100 dollárosokat az ukrán lányok bugyijába (konkrét eset, én láttam), mert odahaza, a fényességes Ibn al-Szaúd napfényes birodalmában ilyen sincs ám! Na ennyit a szaudiakról. Undorító, képmutató banda. Elnézést az OFF-ért, ez csak kikívánkozott belõlem.
Sophie
Szíriára visszatérve Aleppó (legalábbis a muszlim része) messze a legkonzervatívabb arab város, függetlenül attól, hogy vagy 300 000 örmény él itt (napilapjuk is van), és a keresztény városrészek közepéig még a hangszórós-müezzin sem ér el. Szíriában (leszámítva a szaudi, kuvaiti, bahreini turistákat) csak itt lehet olyan lányokat látni, akiknek a szeme sem látszik ki, azaz teljesen le vannak takarva (szó szerint: nem a normál fátyol van az arcuk elõtt, hanem a fejükön lévõ kendõ lóg le az egész fejet beborítva, ill. fekete kesztyû, harisnya). Na, aki itt nõ fel (muszlimként) az kellõen konzervatív lesz. És a gyermekkori beidegzõdések a legerõsebbek. Józan ésszel hiába fogja fel, hogy a fiának persze, milyen más barátnõje legyen, mint magyar, de a szíve legeslegmélye tiltakozik. Persze, ilyenkor az õ kötelessége volna helyi nõt keríteni a fiúcskájának, de ezt nem teszi, de amit a fia választ az meg nem jó. Iszlám jog szerint az teljesen normális, hogy muszlim férfinak akármilyen vallású felesége lehet. Állítólag az indiai Akbar mogul császárnak 1-1 muszlim, hindu, keresztény, buddhista felesége volt, pusztán politikai okokból.
Én amit javasolnék, hogy egyszer menj ki, élj velük 1-2 hétig (normál turistavízum 30 napos), nézd meg mennyire elfogadóak veled szemben. Ez fõleg akkor fontos, ha kint akartok élni (Szíria nagyon jó hely ám, letelepedés szempontjából!). Ha úgy gondolod mégsem, akkor meg sétálj le a keresztény negyedbe, és még mindig kereshetsz magadnak másik aleppói barátot.
Az iszlámra meg pusztán “Õ” érte ne térj át. Ezzel feltételeznék, hogy elfogadsz olyan szokásokat is, amikrõl esetleg mégcsak nem is hallottál. Persze, ha komolyan foglalkoztat, és tiszta lelkiismerettel, tiszta szívbõl ki tudod mondani, hogy “As shadu anna la illáha ilá Allah, as shadu anna Muhammad raszulu Allah”, az más. De akkor Krisztus már nem támadt fel, hanem meghalt, és egy volt a próféták hosszú sorában.
***
Õk a mi fogalmaink szerinti “barát”/”barátnõ”-t nem tudják értelmezni. Vagy összeházasodnak, vagy nem csinál vele semmit (sétát, kézfogást, egymás mellett evést is beleértve). Itt utalok vissza a legelejére, hogy Mekneszben kézenfogva sétáltunk. Aleppóban nem fogtok kézenfogva sétálni (na ezt azért nem mondom 100%-ra, inkább úgy módosítok, házasság elõtt biztos nem). Nem a középkorban élünk, de a belénk rögzült dolgokon nem tudunk változtatni. Ha át is térsz (hitbõl) az iszlámra, összeházasodtok, valahányszor kimentek, vagy akár kint is élhettek, de valahányszor meglátod a vonuló szaudi családot meg a letakart fejû, kesztyûs aleppói lányokat, egész másra fogsz gondolni, mint az, aki ott nõtt fel. Akármekkora muszlim is lesz belõled, a gyermekeidet arra fogod nevelni, hogy önnmaguk válasszanak párt maguknak. Te sem tudod megváltoztatni a legmélyebben lévõ érzéseidet. Õk sem tudják.
***
Közben olvasom, hogy a Ramadanba picit belebonyolódtatok. Hagyd rá. Ha vallásos, akkor fontos neki. Valószínüleg egy hindu sem fog Dipavali elõtt 2 héttel mást csinálni, mint a házát suvickolja, meg egy kereszténynek is fontos a Karácsony, Húsvét. Ó így éli meg a vallását. Minél vallásosabb, annál tisztábban van a sariával, miszerint nem kell áttérned:-)
Amugy iszlám jog szerint a fiú, és a lány férfiképviselõje (általában apja, ha már meghalt a fiútestvére, ha nincs, akkor a legközelebbi férfi rokona) köti a házassági szerzõdést. Jog szerint gond nélkül össze tudtok házasodni, max. apuka kitagadja a fiát. Persze ez óriási nyomás a fiún. De akkor meg neki kéne az õ elvárásainak megfelelõ lányt szereznie a fiának. Itt mindenképp a barátod apja hibázott el valamit.
***
Szíriában fogsz látni szõke arabot. Sõt, vörös arabot is:-) Állítólag a nem éppen keresztény erkölcsökkel megáldott keresztes “vitézek” hagyatéka. Nem tudom, ebbõl mi az igaz, de a tengerparton (ahol a XIII. sz-ban keresztes államok voltak) valóban ha nem is gyakori, de megszokott dolog egy-egy göndör vörös hajú, szeplõs, fehérbõrû arab.
***
viz: A keresztség sem csak a “pap áldása”, ahogy te írod. A kereszténység is elsõsorban hit, aminek a keresztség a megpecsétlése. Ezért sem volt az ókorban gyermekkeresztség. Késõbb azért terjedt el, mert a szülõk ezzel “demonstrálták”, hogy készek gyermekeiket kereszténynek nevelni. De a hitet továbbra is meg kell nyílvánosan vallani, ez a katolikusoknál az elsõáldozás, protestánsoknál a konfirmáció.
Ezzel szemben, bár a Korán hangsúlyozza a hitet (tashúd) abban a bizonyos 7 dologban, de amikor egy ember odament Mohamedhez, megkérdezte tõle, hogy ha õ mindennap imádkozik, alamizsnát ad, betartja a Ramadánt, stb… akkor a paradicsomba kerül-e? Mohamed azt válaszolta: igen, a paradicsomban leszel. Jézus ilyesmit a keresztfán ígért a bûneit megbánt latornak. Az iszlám nem követeli meg a bûnök megbánását, a tettek által lehet eljutni az üdvösségre. Emiatt olyan fontos Sophie barátjának is, hogy a Ramadánt tartsa. Bár itt újabb ellentmondás kezd kialakulni, mert olyan muszlimal még nem nagyon találkoztam, aki Eu.-ba átérve nem kezdett volna el elõbb-utóbb inni. Ez egy nagyon bonyolult dolog, valahol azt látom, hogy legeslegbelül megmarad midenki annak, ami kb. 10 éves koráig volt. De itt egy csomó felszínes dologban megváltozik, de ugyanakkor próbálja õrizni a tradicióit is. Lehet, hogy valaki iszik, csajozik de a disznóhúst meg nem enné, és mecsetbe is jár (ismertem ilyet). Remélhetõen az illetõ szír fiatelember nem ez a csoport. Na de ebbe már nem kezdek bele, mert így is hosszúra sikeredett:-)