Ezekbõl új generáció?

Kezdőlap utazas.com Fórum Váróterem Gyurcsány és hasonlók Ezekbõl új generáció?

#232779 Hozzászólás

Kárpáti
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

Ezekbõl új generáció?

http://www.hirszerzo.hu/cikk.ujabb_mszp-s_ifju_titan_a_vadlottak_padjan.128602.html

Újabb MSZP-s ifjú titán a vádlottak padján

Hírszerzõ összeállítás
2009-10-30 15:00

Megosztás Cikk továbbküldése e-mailben:
Ön neve:
Ön e-mail címe:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:

Megkezdõdött Szabó Loránd büntetõpere a Tolna Megyei Bíróságon; Dombóvár volt szocialista polgármesterét különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolja az ügyészség. A politikus rosszul lett a tárgyaláson.
hirdetés

Kapcsolódó cikkek
Sikkasztott az MSZP-s politikus?
Vádat emeltek egy volt szocialista polgármester ellen
Feltett kézzel várja a következõ pofont az MSZP
Rosszul lett büntetõperének tárgyalásán Szabó Loránd, Dombóvár volt szocialista polgármestere, a tárgyalást elnapolták – közölte a Tolna Megyei Bíróság szóvivõje az MTI-vel pénteken.

A politikus a tárgyalás ötödik órájában szünetet kért és jelezte, hogy szédül. Orvosi segítségre azonban nem volt szüksége, saját lábán hagyta el a bíróság épületét – tájékoztatott Nõth László, a vádlott védõje.

A bíró a védelem kérésére elnapolta a pert, amely január 15-én a vádlott vallomásával és tanúk meghallgatásával folytatódik – mondta Csullag Józsefné, a bíróság elnökhelyettese.

Szabó Loránd különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás, vesztegetés és hivatali visszaélés vádjával állt pénteken bíróság elé.A tényállás szerint Szabó Loránd 2003-ban és 2004-ben három alkalommal képviselõ-testületi felhatalmazás nélkül adott megbízást arra, hogy a város önkormányzata különbözõ összegeket utaljon át két, részben önkormányzati tulajdonú cégnek. 2008. márciusban pedig egy fideszes önkormányzati képviselõnek kétmillió forintot küldött és tanácsnoki állást ajánlott azért, hogy álljon el egy ellene indított rágalmazási pertõl.

A pénteki tárgyaláson a volt polgármester mindhárom vádpontban vitatta büntetõjogi felelõsségét. Szabó Loránd nem ismerte el, hogy sikkasztást követett el akkor, amikor 2003-ban 140 millió forint átutalására adott megbízást a 98 százalékban önkormányzati tulajdonú Gunaras Rt.-nek. Mint mondta, ebbõl nem származott anyagi elõnye, és az önkormányzatot sem érte hátrány, sõt a lépés a város érdekeit szolgálta.

A cég a pénzt egy 600 millió forintos, Széchenyi-tervre beadott pályázathoz használta fel önerõ igazolására, és vezetõje szóbeli megállapodás alapján napokon belül visszautalta.

Ma már nem dalol a volt polgármester
A tárgyaláson kiderült: az OTP az összeget egy, ugyancsak a pályázathoz szükséges hitel fedezetének tekintette. Szabó Loránd szerint az eljárás -, amelyet a bíró fiktívnek nevezett – akkoriban gyakori volt a pályázatoknál.

Szabó bírói kérdésre elmondta: idõ hiányában nem kért felhatalmazást a képviselõ-testülettõl. A vád képviselõje utalt arra: a helyi rendelet szerint a polgármester ötmillió forintig dönthetett volna önkormányzati pénz befektetésékrõl.

Az átutalást a vádlott – megfogalmazása szerint – “átmeneti finanszírozásnak”, “befektetésnek”, “tulajdonosi kölcsönnek” tekintette, és azt állította, hogy az APEH, valamint a közigazgatási hivatal vizsgálata sem állapított meg szabálytalanságot.

A vesztegetéssel kapcsolatban Szabó Loránd kifejtette: valójában peren kívüli egyezséget szeretett volna elérni, amelyre ismeretei alapján a magánvád nyomán indult rágalmazási perben lett volna lehetõség.

Szerinte megtévesztés áldozata lett, miután a fideszes képviselõ “eljátszotta” azt, hogy elfogadja a pénzt. A posztjáról 2009. június 17-én a rágalmazási perrel összefüggésben lemondott volt városvezetõ úgy vélte: “politikai indíttatás áll a háttérben, az eljárásban a leszámolás, az ellehetetlenítés is szerepet kapott”.

A politikus jelezte: a kétmillió forint az õ és élettársa magánvagyonából származik, és bízik benne, hogy visszakapja a pénzt.

Szabó Loránd bírói kérdésre elmondta: jelenleg a Dombóvári Többcélú Társulás helyettes ügyvezetõje, amelyért bruttó 260 ezer forintos havi fizetést kap. Emellett a Tolna megyei közgyûlési tagságáért 50 ezer, a Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezet igazgatótanácsi tagságáért 29 ezer forintos díjazásban részesül.