Farao

#237687 Hozzászólás

Joe
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

Farao

ne haragudja, de nem tudlak kovetni.

Karpati

Hulyesegszuronek teljesen igaza van. Az a rengeteg ELMEBETEG BAROMSAG, amiket te kapasbol elhiszel, ANELKUL, hogy engem megkerdeznel, az gyalazat!!!

Annyi hulyeseget irtal, amikre nem ternek ki, mivel ezek a temak a konyokomon jonnek ki, de egy dologra reagalnek gyorsan, amivel az idiotizmusod nagyjat gyorsan romba is dontom.

A VILAGON A RENDELKEZESRE ALLO NYERSANYAGOK FOLYAMATOSAN NONEK, nem pedig csokkennek!

Hogy lehet? Ugy, hogy egyre tobb helyen fedeznek fel, egyre tobb nyersanyagot. Ha tenyleg ismerned a tortenelmet, akkor tudnad, hogy ez a “kifogyunk 10-20-50 ev mulva ebbol, meg abbol” idiotizmussal mar 100 eve is fertoztek a hiszekeny emberek agyat. Namost, ha tenyleg fogynanak a nyersanyagok, akkor szerinted ez miben nyilvanulna meg?

Novekednenek a nyersanyagok arai, ugye, mert a kereslet rajuk allandoan no, viszont a kinalat (szerinted) csokken. Szoval, ha te egy okos embernek tartod magad, aki nem cumizik be mindenfele baromsagot, mindenfele idiota tulok szajabol, akkor venned a faradtsagot es pl utananeznel, hogy az emlitett nyersanyagarak hogyan alakultak a vilagpiacon az utobbi 100-200 evben.

Nos, azt fogod tapasztalni, hogy az arak az esetek tulnyomo tobbsegeben drasztikusan CSOKKENTEK!!! WOW!!! Fogyunk ki mindenbol, no az igeny es csokkennek az arak! Valami nem stimmel…

Az 1800as evekben pl 30 gramm aluminium egy atlag amerikai munkas napi berenek felelt meg, kb az ezusttel volt egy arban. Akkor pedig meg nem is epitettek repulogepeket futoszalagon… Ma ugyanennyi aluminiumot megkapsz kb 5 centert, ami egy atlagod munkasnak nem a napi bere, hanem kb 1/10 masodperc munkabernek felel meg. Pont ugy nez ki, mintha ki akarnank fogyni holnap utan:)

Ugyanebben az idoben a szen 5-10$/T kozott mozgott (mai ertekben ~120-250$) az USA-ban. Ma 25-50$/T korul van. Ez is DRASZTIKUS csokkenest mutat, szerintem.

Ami az olajat illeti. Ugyanaz a szitu. Annyi van belole, hogy nem lehet hova tenni!!! Soha nem fog elfogyni! Ez persze (majdnem) tulzas, de az nem, hogy senkinek fingja nincs, hogy mikor fog elfogyni. Tudod miert? Mert az osszes ilyen becsles, ami szerint elfogy az olaj X ev mulva, abbol indul ki, hogy mennyi olaj van a MA ISMERT LELOHELYEKEN, nem abbol, hogy mennyi LESZ azokban a lelohelyeken, amiket meg meg sem talaltak, mert nem is keresik. Csak egy pelda: Az USA-ban most talaltak egy akkora olaj lelohelyet, ami vetekszik Szaud Arabiaval.

http://www.nextenergynews.com/news1/next-energy-news2.13s.html

Persze kibanyaszni nem lehet, mert ha veletlen kicsoppenne egy csepp olaj a fure, akkor megallna az elet a Foldon. Ezert nem lehet finomitokat sem epiteni, ahogy Szuro elmeselte.

Ha te aremelkedest latsz itt-ott bizonyos nyersanyag (vagy vegtermek) arakban, az nem azert van, mert keves a nyersanyag, hanem

1. az allam 100% adot vetett ki a dologra, (mint pl a benzinre), ugyanis az “karostja a kornyezetet”
2. az allam adot vettett ki a feldolgozo iparra, ugyanis az “karostja a kornyezetet”
3. az allam szigoritotta a banyaszatot, ugyanis az “karostja a kornyezetet”
4. az allam megtiltotta a tovabbi lelohelyek kereseset, ugyanis az “karostja a kornyezetet”, stb.

A masik fontos tenyezo, amit “elfelejtenek” ezekbe a degeneralt becslesekbe beleszamitani, hogy a jovoben, a technologia allando fejlodese miatt, nemcsak tobb nyersanyagot lehet felszinre hozni hatekonyabban, de a nyersanyag felhasznalasa is sokkal hatekonyabb, tehat relativ kevesebb kell belole!

Ha teszem azt kitalalnanak egy benzinmotort 10 ev mulva, ami fele annyit fogysztana, mint ma, akkor az osszes mai becslesek mehetnek a szemetbe:) Mint ahogy folyamatosan dolbaljak a szemetbe a multban kozze tett becsleseket, ha nem venned eszre, tortenelem professzor! 2-3 evtizede azt josoltak, hogy 2000-re nem lesz egy csepp olaj sem!!! Ehhez kepest ugy nez, ki, hogy tobb van most, mint volt akkor!

Olvass kicsit valami olyasmit is, aminek van erelme, ami bizonyitott teziseken alapszik, nem elmebeteg agyszulemenyeken:

http://economics.about.com/cs/macroeconomics/a/run_out_of_oil.htm

Wise up!