folyt

#164359 Hozzászólás

Kovax

folyt

Ja, meg egy. Sacramento? nincs ott semmi.
Termeszet:
eloljaroban : minden nemzeti park rendkivul nepszeru, tomegek vannak, es tulfoglalas. Ha nyaron mesz, akkor mar marciusban el kell kezdeni pl campinget foglalni. Nagyon esznel kell lenni, nehogy ugy jarjatok, hogy elvezettek valahova, csak belepni nem lephettek/ ott aludni nem aludhattok stb.
1. California hatalmas, es gyonyoru. Vannak hatalmas hegyek, sivatagok, minden.
San Franciscotol eszakra hatalmas kiterjedesu gyunyuru videk van, a gazdag Amerika udoloovezete. Nagyon szep taj, bar nem amolyan “lelegzetelallito”, erdemes arra is vezetni. A leghiresebb dolog a Yosemite NP, ami gyonyoru es zsufolt. Ide mindenkeppen erdemes elmenni. Mindene gyonyuru, es van egy hires (es nagyon kemeny) tura aminek a tetejen extra var (http://www.mengarelliott.com/Yosemite/200209/images/pa20020930130156.htm).
2., California es Nevada hataran van a Death valley, ami a nyugati felteke leforrobb terulete. Gyunyuru szinekben pompazo sivatag, nekem ez volt a legnagyobb elmeny az USA-ban eddig. Ugyanakkor odamenni draga, a hoseg miatt veszelyes is lehet, es hat nem mindenki van oda par szaz negyzetkilometernyi kihalt sivatagert. Foleg, ha valaki Ozzielandrol jon.
3. Utah
Zion szep, de ha igazan elvezni akarod, akkor fel kell kotni a gatyat. Van egy Canyon, ami vegulis egy patak, ami egy hasadekban fut. Turazhatsz a canyonban, ami azzal jar, hogy kilometereken keresztul a patakban mesz (csak patak, sziklafal, es semm mas), es nehol derekig a vizben mesz elore. Nem mindenkinek valo. Ha kevesbe vagytok bevallalosok, akkor eszak-eszakkelet fele a bryce canyon, arches NP kivalo hely, hogy tul sok izzadsag nelkul gyonyorkodjetek a latvanyban. Delebbre is vann gyonyoru helyek (monument valley, mesa verde stb), erre en nem jartam.
Ami meg szerintem USAban egyedi, az a Yellowstone es a Teton, de ezek elegge eszakon vannak.
Ja, utolso. San Diegobol egyszeruen atmehetsz mexicoba, de kulon biztositas kell a kocsidra (vajon miert:)), es hat igazabol olyan, mint a hortobagyi hidi vasar. Muanyag sombrero, meg fustolt bab ezerrel, csak a turistaknak. Ha Mexikot igazan akarod latni, akkor ahatartol jocskan el kell vezetned. A vizum kerdesre nem tudom a valaszt, azt sem tudom magyar vagy Ozzie allampolgar vagy. Egy figyelmeztees azert: a vizum arra szolgal, hogy avval megjelenj a hataron, de nem biztositja, hogy be is lephetsz vele. Csak nezz szet a forumon, hanyan felnek attol, hogy leszallnak NY-ban az ervenyes vizummal, es visszaforditjak oket (vagy utnak az utlevelukbe egy egyhonapos tartozkodasit, ami egy illegalis munkavallalonak nem a legjobb).
Ha van konkret kerdesed, irj
Kovax