fotójegy és becsület :)

Kezdőlap utazas.com Fórum Kelet-Európa szentpétervár fotójegy és becsület :)

#119520 Hozzászólás

Csaba

fotójegy és becsület :)

Szia Lia!

Azért én ilyet nem láttam, hogy a járdán elõznének az autósok (bár Budapestttel ellentétben nem 50 cm-es járdák vannak, így elvileg nem elképzelhetetlen. Halálra gázolni azért nem fognak, erre figyelnek, de meg ne forduljon a fejedben, hogy egymagad kikényszeríted az elsõbbséget egy 8 sávos sugárút gyalogátkelõjén :)))

A helyi szám: én úgy tudom, hogy csak simán be kell billentyûzni a telefonba (legalábbis szállodából csak a szállodából “kivezetõ” számot kellett elé tárcsázni. Ha magyar mobilról hívsz helyi számot (ami gondolom valószínûbb lehet), akkor +36 7 (ez Oroszország országhívója) 812 (Pétervár körzetszáma),végül maga a telefonszám. De ha fontos, azért majd tegyél egy próbát.
A Konzul Úr (úgy tudom, hogy a kinti fõkonzulátuson e poszton férfiak teljesítenek szolgálatot, ha nemm bocsánat) szerintem csak a szokásos “jó, ha tudunk egymásról” alapon javasolta a tanárcsoportnak a kapcsolatfelvételt, bár ugye én ezt nem tudhatom.

Amit a fotójegyrõl tudni kell: egyes helyeken ugyanolyan díszes-trendi jegy, mint maga a belépõ (pl. Ermitázs, Orosz Múzeum), máshol egy közönséges sárga post-it (megkérik, hogy ragaszd fel a melledre, ingzsebedre). A jegy ára kb. a belépõ harmada (Ermitázs, Orosz Múzeum esetében a legdrágább, de itt is csak 100-100 rubel, tehát nem olyan egetverõ összeg).
Viszont a legkisebb múzeumban is kérik, ahol esetleg nem is fényképeznél belül vagy csak egy-két képet.
Na itt jön a képbe a becsület :) Én a helyedben vagy egyátalán nem vennék, vagy csak a tényleg belülrõl is “szétfényképezendõ” néhány helyen (pl. Carszkoje Szelo, Peterhof, Ermitázs, Orosz Múzeum, Haditengerészeti Múzeum). Ugyanis a termek 90%-ában nincs teremõr, meg egyébként is van akkora tömeg, hogy a fotózást nem látják. A lényeg, hogy mindenhol csak vaku nélkül, de hát vakuzni fotójeggyel is tilos. Ahol külön jegyet adnak, ott úgysem fogja elkérni senki, Peterhofban (ahol kiragasztandó post-it volt a fotójegy, és egyedül itt kérték egész Péterváron) egy teremben kért meg a hölgy, hogy ne fotozzak, de amikor megmutattam az ingzsebem, elnézést is kért. Szóval itt sem a jegyet kérték elõször, eleve azt feltételezte, hogy nincs is :)
Egy szó, mint száz: én max két-három helyre megvennem, a többiben meg simán illegálisan, mint a vendégek 90%-a. Ha szólnak, hát annyi a következmény, hogy elteszed a gépet, és a következõ teremben folytathatod…

Végezetül “konzul” topiktársnak és a Fõkonzulátus minden tisztviselõjének szeretnék gratulálni, hogy még itt egy utazási fórumon is figyelemmel kísérik a városba tartó turisták gondját-baját. A Külügy honlapján is messze a legrészletesebb – habár szerintem egyes esetekben talán kicsit túlzó (de jobb félni…) – tájékoztatást adja a pétervári Konzulátus az egyes külföldi úticélok közül. Különösen fontos ezt megjegyezni annak tükrében, hogy Szentpétervárnál jóval messzebb lévõ, és kevésbbé fejlett-nem európai gondolkodású helyen kerültem már kisebb bajba, de az ottani követségi tisztviselõk inkább valami partyt választva két szóval elküldtek inkább a büdös francba szinte. Sajnos egyes fórumokon olvasni mástól is hasonló történeteket.
Szóval mégegyszer csak gratulálni tudok a pétervári Fõkonzulátus segítõkész munkájához!