Gábornak és Attilának + Romániáról

Kezdőlap utazas.com Fórum Kelet-Európa Romania Gábornak és Attilának + Romániáról

#113719 Hozzászólás

Attila20
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

Gábornak és Attilának + Romániáról

Attilának: a “hadjuk”-at hagyjuk-nak írjuk. Székelyudvarhelyen is. És Gábornak: keress jobb hivatkozást, mint a CIA. Pont õk fogják tudni, ez vicces!

Azok számára akik Romániába készülnek: nem kell minden marhaságot elhinni, amit itt fentebb olvasni. Persze, tudom, tapasztalatból írták. Ehh. Kinek a pap, kinek a papné. Az utak minõsége nem rossz, az európai útvonalak meg egyenesen jók, leszámítva azt az egy tényt, hogy hatalmas a forgalom. Ezzel szemben viszont nagyon jól ki vannak táblázva az útirányok, igaz, csak románul. Magyarországon sem írja oroszul, németül vagy angolul. Romániában románul írja. Ehhez kell egy román nyelvû részletes térkép, meg az, hogy tudjuk: hová is megyünk. (Szinte minden könyvesüzletben lehet vásárolni viszont kétnyelvû Erdély-térképet is, és ez több, mint az ország felét jelenti.) Ami a látnivalót illeti: Segesvár azon európai vár-városok egyike, amely a középkortól lakott, a városközpont maga is a várban van. Nagyszeben az idén volt Európa Kulturális Fõvárosa, van mit nézni ott is. Brassóban a Tanács-tér és a Kapu utca említésre méltó. Hargita megyében a Gyilkos tavat ki ne hagyjátok, igaz arra már kissé rossz az út. A látvány azonban ezt feledteti, az tény. A Szent Anna-tó Kovászna megyében az egyetlen tó az országban, ahol télen is lehet búvárkodni!!! A tengerparton pedig meg kell keresni a legjobb helyet, van olyan is. Szemét sajnos minden felé van, korlátlan mennyiségben. A szálloda árak elég magasak, lehet kapni viszont olcsóbb panziókat. Általában az ami Romániában 3 csillagos, nyugatabbra csak 2. Ezzel számolni kell. Erdélyben, azon belül is a Székelyföldön tuti hogy nagy eséllyel beszélnek magyarul (sõt, arra mást nagyon nem is), de másfelé is beszélik pl. az angolt vagy a németet. Természetesen egyrészt lehetõleg fiatalokkal kell próbálkozni, másrészt nem Giurgiu megyében kell az angollal próbálkozni, ahol gyakorlatilag nincs semmi látnivaló, hanem olyan vidékeken, amelyek turisztikai zónáknak minõsülnek.

Én a nyár végén találkoztam a Nagyhagymás hegységben egy angol turistával, bringával járta az országot, sátorban aludt, és csak december végére tervezte a hazautazást. Féléves kalandnak tervezte az egészet, túl volt 2 hónapon már és nagyon élvezte. El volt ragadtatva attól, amit talált. Szerintem egy panasz-szava nem volt a rossz utakra vagy a drága hotelekre. Ezért mondom: attól függ, hogyan állsz hozzá. Ha azt akarod, hogy a lábad is megmossák, akkor az sokba kerül még Hawai-on is. És meglehet, hogy vannak Horvátországban, Olaszországban olcsóbb tengerparti szakaszok vagy sípályák, de meg lehet keresni itt is az olcsóbbat úgy, hogy az még színvonalas legyen. Mindössze INFORMÁCIÓRA van szükség!

A sípályák meg egyáltalán nem drágábbak, mint nyugaton, legfeljebb a közvetlen közelben található szállodák. De mint mondtam.. INFORMÁCIÓ!

Mindenképp ajánlom a figyelmetekbe a romanianhotel.ro-t, ahol úgy a látnivalókról, mint a szálláshelyekrõl szerezhettek korlátolt mennyiségben infót. Az oldal egyébként egyre bõvül, érdemes visszalátogatni.