Gézának

#70594 Hozzászólás

Miklós

Gézának

Az Emirátusokban és a Perzsa-öböl többi országban az életszínvonal – az olajnak köszönhetõen – nagyon magas (az egy fõre jutó GDP a legmagasabbak közé tartozik a világon). Ugyanez a többi arab országról nem mondható el, Szaud-Arábiát leszámítva a GDP-jük messze elmarad az európai országokétól. Észak-Afrikában Líbia, Algéria és Tunézia a viszonylag jobbmódú (de afrikai értelemben) országok. Ezt követi Marokkó, majd mögötte Egyiptom. Szudán, Etiópia, Eritrea, Dzsibuti (na ide ne menj soha! Az itteni hõség és a valóban térdig érõ szemét még engem is letaglózott)és Szomália pedig már a világ legszegényebb országai.

Summa summarum az életszínvonal és a higiénia sok szempontból összefügg. Norvégia is tisztább ország, mint például Bulgária. Az öböl-menti országokban a nehéz fizikai munkát helybeli lakos nem végzi el, hanem csak a környezõ arab országokból vagy az indiai szubkontinensrõl érkezõ munkaerõ. A higiéniára is több figyelmet lehet fordítania mind az egyes embereknek, mind az államnak. Dubaiban senki sem lakik ma már olyan vályogból épített, szalmával fedett viskókban, mint a kevésbé fejlett arab országokban, senki sem mos és mosogat a folyóvízben (mint pl. a Nílusban szokás az egyiptomi falvakban), mivel a vezetékes víz szinte mindenhol rendelkezésre áll.
Továbbá a szegénységgel együtt jelentkezõ igénytelenség oka lehet még az emberek mentalitása is. Ismeretes, hogy a sivatagos területek (lényegében a Közel-Kelet egésze) nem bõvelkednek vízben, az túl értékes arra, hogy tisztálkodásra sokat használjanak belõle.
Amint vkriszta is írta az utazási iroda nem a negatívumokat fogja hangsúlyozni. Ez is csak olyan, mint a mosószer reklám. Azonban kevés fáradsággal a világ legeldugottabb országában uralkodó állapotokról is könnyû tájékozódni, ha olvasol idegen nyelveken is, kiváltképp angolul.
Nem kell lenézni az olyan utazókat, akik kalandvágyból utaznak, én is ilyen vagyok és még csak megközelítõen sem keresek 800 ezret és két diplomám van. Mongóliában például három hétig vidéki fogadókban szálltam meg (ahol udvari budi volt és töltögetõs vízcsap) és birkahúson valamint sós tejes teán éltem. De nekem tetszett és kibírtam. Az ulanbatori luxusszállóban nem éreztem volna jól magam. Noha lehet (én nem láttam), hogy ott is van úszómedence, szauna, szolárium.