Hát, asszem

Kezdőlap utazas.com Fórum Nyugat-Európa Etna Hát, asszem

#140906 Hozzászólás

Gábor

Hát, asszem

repülõvel egy darabig nem lehet Cataniába menni, max. Palermóba. Csütörtökig mindenképpen zárva tartják a cataniai repteret – ahogy olvasom egy szicíliai honlapon -, de az Etnának biztos nem szóltak, hogy csütörtök este fejezze abba a kitörését, mert az emberek repkedni akarnak.

Mindenesetre ahogy kinéz, az utóbbi évek-évtizedek legnagyobb, legsúlyosabb kitörése zajlik, szokatlanul erõs földrengésekkel (a legnagyobb 4,1 a Richter-skálán), lávaárakkal mind az északi, mind a déli oldalon. Eddig lakott területet nem ért el a láva, de olyan települések nevét olvasom a földrengés által sújtottak között, amelyekben sokszor megfordultam már. Zafferana Etnea, Milo, Santa Venerina, Giarre: mind “jó ismerõsöm”. Ráadásul az említett nagy rengés Zafferana Etneától mindössze 2,5 kilométerre északra és a felszín alatt 2 kilométerre pattant ki. Zajlanak tehát intenzíven a történések föld alatt és a felszínen is.

És a képek valódi rombolást mutatnak, ellentétben a tavaly nyári eseményekkel, amikor leginkább csak a déli oldal turistainfrastruktúrája szenvedte meg a lávaárakat, de a Szicílián kívüli média minden vészmadárkodása ellenére Nicolosi városkája valójában egy percig nem forgott veszélyben és földrengések sem igen voltak. Most viszont egy szicíliai újságcikk úgy kezdõdik, hogy “Az Etna, a jóságos óriás hirtelen ellenséggé változott, a túlélésért vívott háború negatív fõszereplõjévé…”, és ez azt jelenti, hogy tényleg baj van. A hegy lábán levõ települések lakói ugyanis büszkék az õ Etnájukra, barátságban élnek vele, tudják, hogy neki köszönhetik annak a tájnak kiváló mezõgazdasági adottságait. Miloban két helyen is láttam a naív festészet stílusában falra festett nagyméretû képeket, háttérben az Etnával, elõtérben hosszú szõlõsorokkal és vidám emberekkel.

Úgy tûnik, azoknak lett igazuk, akik a tavaly nyári és alig három hét alatt véget ért kitörést gyanakodva szemlélték, mondván, hogy túl hamar abbamaradt, valaminek még történnie kell. 1995 óta tart az Etna legújabb aktív periódusa, azóta “gyûlik odabenn az anyag” és a tavalyi kitörés nem emgedte ki a kuktából a nyomást. Most a hírek szerint a három nagy csúcskráter, a Bocca Nuova, a Voragine és az Északkeleti Kráter is mûködik, egyidõben, egyszerre. Aki járt már fenn és látta közelrõl ezeket a gigászokat, el tudja képzelni a mostani helyzetet.

Magyarán kedves Orsi, azt hiszem leginkább a katasztrófaturizmus fogalomkörébe sorolható mostanság egy Etna-látogatás. Nekünk érdekes és izgalmas, akiknek meg összeomlott a háza, annak tragédia.