hat nem sikerult.

#439458 Hozzászólás

ipeter

hat nem sikerult.

nagyokos csodalkozo, nincs is Bahreini nagykovetseg. hehe.

Annak akit esetleg erdekel meg, ezt talaltam:
Bahrein

Bahreinben szigorú vízumrendészeti szabályok vannak hatályban. A látogató és a munkavállalói vízumkérelmek elbírálása, illetve az ilyen vízumok kiadása a helyi idegenrendészeti szervek feladata.

Magyar állampolgárok beutazó vízumot Bahrein genfi nagykövetségén (S 1, Chemin William Barbey, C.P. 39, CH-1292 Chambesy Geneve, Tel.: 41-22-758-2102, fax: 41-22-758-1310) szerezhetnek be, ha rendelkeznek a beutazóért általános felelõsséget vállaló – kizárólag bahreini állampolgár vagy bahreini székhelyû vállalat, intézmény – meghívó fél (angolul “sponsor”, arabul “kafíl”) által kiadott garancialevéllel.

A hivatalos és vállalati utazók részére könnyebbség, hogy a szállodafoglalással rendelkezõknek egyes helyi szállodák szintén be tudják szerezni a vízumot, ha megbízást kapnak erre. Ezekben az esetekben a szálloda felel a beutazóért. Az egyes szállodák által támasztott feltételek különbözõek lehetnek (pl. szimpla meghívólevél a helyi partnertõl, elõzetes fizetés, stb.).

Bahreinben a reptéren is felvehetõ 72 órás tranzitvízum, illetve elvben 7 napos turistavízum felvételére is lehetõség van, de ilyen célú bahreini beutazáskor is célszerûbb utazási irodán keresztül intézni a beutazási engedélyt.

A látogató vízumok általában 30 napi tartózkodást tesznek lehetõvé, elvben három hónapon belül, a gyakorlatban egy hónapon belül kell felhasználni õket. A látogató vízumok hosszas utánajárással kétszer egy-egy hónappal meghosszabbíthatók.

A munkavállalói vízum, illetve a tartózkodási engedély megszerzéséhez jóval több dokumentumra és utánajárásra van szükség (átfogó egészségügyi vizsgálaton kívül pl. ujjlenyomatot is vesznek a kérelmezõktõl). A tartózkodási engedély egy vagy két évig érvényes, és többszöri ki- és beutazásra jogosít.

A beutazó vízum díja 15,- BD (kb. 45,- USD), a tartózkodási engedély 10,- BD,-/év (kb. 30,- USD/év).

A munkavállalók családtagjai, nem keresõ hozzátartozói részére a tartózkodási engedély jóval drágább. A családtagok részére ilyen, ún. “dependent” vízum csak abban az esetben kérhetõ, ha a munkavállaló egy bizonyos jövedelemszint (kb. 1500,- USD/hó) fölött keres.

Házaspárok esetében feltétlenül javasolt, hogy rendelkezzenek hiteles fordítással ellátott házassági anyakönyvi kivonattal, különösen, ha az útlevelekben szereplõ nevekbõl nem derül ki egyértelmûen, hogy házastársak.

Esetleges gépkocsival történõ beutazáskor nemzetközi “carnet”, érvényes forgalmi engedély (fordítással) szükségeltetik.

Fõként vallási okokból szigorúan tilos alkoholtartalmú élelmiszereket, illetve sertéshúst bármilyen formában bevinni Bahreinbe. A jelentõsebb értékû mûszaki cikkek (pl. professzionális fényképezõgép, kamera) eredetét bizonyító papírokról, a mûszaki adatokról célszerû több (legalább angol nyelvû) fordítással ellátott másolattal rendelkezni.