helyzet

#174385 Hozzászólás

Kárpáti
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

helyzet

Hawaii egyre mélyebben a válság miatt

MTI
2009-10-18 12:52

Megosztás Cikk továbbküldése e-mailben:
Ön neve:
Ön e-mail címe:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:

A recesszió miatt súlyos gondokkal küzd az Egyesült Államok 50. tagállama, Hawaii. A strandok szinte üresek, a munkanélküliség nõ, az adóbevételek zuhannak, és egyre-másra mennek tönkre a jórészt hitelbõl épített új szállodák.
hirdetés

Az ingatlanpiaci válság jóval pusztítóbb erejû a Csendes-óceánon fekvõ szigetcsoporton, mint az Egyesült Államok szárazföldi területein. Az évtized elején, az ingatlanszektor felfutása idején befektetõk egész sorát csábította a nyaralóhelyre a gyors nyereség reménye. Több száz hotel cserélt gazdát, szobák és lakosztályok ezreit újították fel és tömegével nõttek ki új szállodák a szigetek vulkanikus eredetû talajából.

A beruházásokat fõként hitelbõl hajtották végre, a Real Capital Analytics tanácsadó cég felmérése szerint Hawaii-on egy szállodai szobára vetítve 23.256 dollár adóssága van a befektetõknek, míg például Kaliforniában 5083 dollár ez az arány, Floridában pedig 5345 dollár, pedig gigantikus építkezések ott is folytak, fõleg Miamiban.

A világ két vezetõ gazdasága, az Egyesült Államok és Japán között félúton fekvõ szigetcsoporton egészen a válság elmélyüléséig jól mentek a dolgok, az év eleje óta azonban mind kevesebb a turista. A szobák több mint egyharmada üresen áll, holott 2005-ben még átlagosan 80 százalékos volt a kihasználtság. Az árak közben zuhannak. A válság tavaly õszi elmélyülését megelõzõen éjszakánként átlagosan 200 dollárba került egy szállodai szoba, most 150 dollár alatt van az ár, de a 25 százalékos csökkenés sem pörgette fel a forgalmat.

A nagy adósságteher, az elmaradó vendégek és a szobaárak visszaesése életveszélyes koktél, hiszen a hoteltulajdonosok egyre nagyobb része nem tudja kitermelni a havi törlesztõrészletet. Tavaly szeptemberben 594 jelzáloghitel dõlt be, idén szeptemberben viszont már 969, így aztán a szigeteken megforduló bankárok közül lassan már több a szolgálati úton lévõ, mint a vakációzó. A válság a legnagyobb neveket sem kíméli, áprilisban a Kapula Bay egyik ékköve, a Ritz-Carlton tulajdonosa sem tudott törleszteni, és a hotel a Barclays Bankhoz került.

A recesszió következtében korábban szinte ismeretlen problémákkal küzd Hawaii. Ilyen a munkanélküliség, amely a 2008 elején mért 2 százalékról idén nyárra felszökött 7,5 százalékra. Az állam hazai össztermékét (GDP) adó idegenforgalom visszaesése miatt az adóbevételek is csökkennek, a szeptemberrel véget ért negyedévben 112 millió dollárral – 10 százalékkal – kevesebb folyt be az egy évvel korábbinál.

A válság miatt a földrajzi fekvés sem elõny, hanem hátrány, hiszen a recesszió dacára mégis nyaralni induló amerikaiak többsége közeli célpontot választ, Mexikóba vagy a karibi térségbe utazik a messzi Hawaii helyett, az amerikai szárazföld és Honolulu közötti járatokat üzemeltetõ társaságok számára pedig a jegyárak csökkentése a nagy távolság miatt önmagában is veszteséget okozna, ezért inkább ritkítják a járatokat.

Két helyi légitársaság, az Aloha Airlines és az ATA már meg is szûnt, és a kizárólag belföldi útvonalakon közlekedõ cégek is szenvednek. Közülük kettõ, a Mokulele Airlines és a go! összeolvadt, és az újonnan létrejött cég mellett csupán egy légitársaság, a Hawaiian Airlines gépei járnak a nyolc sziget repülõterei között – áll a Die Presse címû osztrák lap vasárnapi számában megjelent beszámolóban.