Himachal

#389499 Hozzászólás

Borsi

Himachal

A Shatabdira (meg minden egyéb vonatra) most már lehet interneten is jegyet venni: http://www.irctc.co.in/
Amritsar az kötelezõ. Az Arany Templom az valami olyan csoda, hogy a Taj Mahal simán elbújhat mellette. A templom szinte éjjel-nappal nyitva áll, ezrével zarándokolnak oda a szikhek, folyamatosan szól a papok kántálása, amit valamilyen tekerõlanthoz hasonló hangszerrel kísérnek, tulajdonképpen a szikhek szent könyvét olvassák fel egész nap, meditatív zenével aláfestve. Ezt kihangosítják, úgyhogy az egész városrészben hallani. A hívõk folyamatosan áramlanak ki-be a templomba, mindenki visz valamilyen adományt, amit az ajtóban az egyik gurunak kell átadni (ezt meg lehet venni a helyszínen, általában virágok, kis ez-az, néhány rúpia). Bent a templomban csomóan kántálnak együtt a papokkal, vagy csak meditálnak magukban órákig, nehéz elszakadni a látványtól. Ha szerencséd van (mint ahogy nekünk volt), akkor melléd szegõdik egy szikh, és végigmutogatja az egész templomot, hihetelenül büszkék rá, és nem véletlenül. Órákat el lehet bent tölteni. Az egyik legszebb épületegyüttes, amit valaha láttam, gyönyörû. A templomegyüttes része egy vendégház is, ahol kaphatsz egy éjszakára szállást ingyen is és fõznek is, naponta többezer emberre, a kaja is ingyen van, sorban ülnek a földön az emberek és eszik a dhalt. Ott van ugye a szikh parlament is a templom területén, ezt nemrégiben építették teljesen újjá, miután Indira Gandhinak sikerült szétlövetnie… (mondjuk ez nem volt jó üzlet, és eléggé elõre nem látóan megtartotta a szikh testõreit ezután is, aminek ugye, tudjuk, hogy mi lett a vége…).
Nekem – bár, lehet, hogy csak azért, mert meglehetõsen monomániás India-buzi vagyok – élmény volt a Jallianwala Bagh is. Gyerekkorom egyik kedvenc filmje volt Ben Kingsley-vel a Gandhi, ebbõl majd egy óra csak az 1919-es mészárlásról szólt (meg az oda vezetõ okokról, Gandhi ellenállási mozgalmáról) és kedvenc írómtól a kedvenc könyvem, Salman Rushdie-tól az Éjfél Gyermekei szintén sokat foglalkozik a témával. Úgyhogy élõben látni ilyen helyszíneket, nekem fontos volt.
Egyébként is csak ajánlani tudom, hogy az ember olvasson utána minél több háttérinformációnak a helyekrõl, ahová megy, mert akkor teljesen más benyomások fogják érni az úton, nem csak “turistaszemüvegen” át fogja látni.
Daramshalában meg ugye, ott volt a Dalai láma, ami már szinte giccses volt (már elnézést, nem bántásiból mondom), de az ember ritkán találja magát olyan helyen, hogy bemész a templomba, és ott lakik a Dalai láma, meg pont otthon is van, és ha akarod, akkor meghallgatod valamelyik elõadását…Az utcákon több a szerzetes, mint a civil, így a turistákkal együtt is nagyon autentikus a hely.
Pakisztán-ügyben nem vagyok igazán otthon (azon a sztereotípián kívül, hogy veszélyes hely), úgyhogy sajna nem tudok segíteni.
Shimla környékén lehet mindenfele túrázni, azt javasolom, hogy nézz utána az interneten. Ha meg ott vagy, és kitalálsz valami úticélt, biztos találsz valakit, aki megszervezi neked és elvisz (Akármit kérsz, az a válasz, hogy “No problem”, és az a zseniáls, hogy komlyan is gondolják :))
Ja, és ha több hónapra mész, lehet hogy érdemes kivinni egy kártyafüggetlen mobilt és venni bele Indiában SIM-kártyát (bármelyik sufniboltban árulják, csak rá kell kérdezni), így kb. 20-25 Ft-ra jön ki egy perc beszélgetés Magyarországgal.