Hirek Ausztraliabol

#305235 Hozzászólás

Lisa
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

Hirek Ausztraliabol

Az Ausztrália északi részén pusztító áradások krokodilokat mostak ki az utcákra, az egyiket elütötte egy autó – közölték az ausztrál hatóságok szerdán. Queensland állam hatvan százalékát katasztrófa sújtotta területté nyilvánították, miután 24 óra alatt több mint harminc centiméternyi esõ esett a területen, majdnem háromezer házat öntve el. Az Ausztrália északi részén található Carpentaria-öböl környékérõl három jelentés is érkezett a hatóságokhoz arról, hogy az áradások hatalmas krokodilokat mostak ki a folyókból az utcákra.

Az ausztrál kormány 42 milliárd dolláros (26 milliárd amerikai dollár) gazdaságélénkítõ csomagot fogadott el kedden az ország gazdaságának a megsegítésére. Wayne Swan pénzügyminiszter utalt arra, hogy a világméretû pénzügyi válság Ausztráliát sem kerülte el, a gazdasági növekedése megtorpant. Így a kormány már decemberben 10,4 milliárd dollárt áldozott a recesszió kedvezõtlen hatásainak a kiküszöbölésére. A most elfogadott csomagból 28,8 milliárd dollárt az oktatásügy, a lakáshelyzet és a közúti infrastruktúrák megsegítésére szánnak.

Adelaide-ben például 100 év óta a legmelegebb hetet éli át a lakosság, miután hatodik napja 40 fok feletti hõség van. Hõhullám sújtja Dél-Ausztráliát, ahol az elmúlt napokban évszázados hõségrekordok dõltek meg. Melbourne-ben, ahol jelenleg az ausztrál nyílt teniszbajnokság zajlik, immár harmadik napja 43 Celsius-fokot mértek. Az ausztrál meteorológiai intézet szerint még soha nem volt ilyen meleg folyamatosan, 1855 óta.

Készültségben vannak a mentõk Ausztrália délkeleti részén: a déli féltekén rendkívül forró a nyár, több helyen is 44 Celsius-fokot mértek. Ekkora hõség utoljára 1908-ban volt a kontinensen. Victoria államban attól tartanak, hogy az idõsek nem bírják majd a rendkívüli meleget. Emellett félõ, hogy a szárazság bozóttüzet okoz a környéken. A hatóságok azt javasolják az embereknek, hogy a következõ napokban ha lehet, ne menjenek ki, maradjanak otthon. Az idõseket külön figyelmeztették arra, hogy fogyasszanak elegendõ vizet. A hõség miatt az ausztrál nyílt teniszbajnokságot is meg kellett szakítani Melbourne-ben.