honfitársak!

#281938 Hozzászólás

Ibolya

honfitársak!

Kedves honfitársak!

Attila barátjával volt Kubában 2008-ban, Holguinban kezdték az utat, majd Santiago de Cuba, Trinidad és végülis Havanna.
Levelezésünk során, kéréseikre foglaltam CP (magánszállás) ezekre a helyekre. Indulásuk elötti üzenetében azt kérdezte, hogy mennyivel tartozik az eddigiekért és én azt feleltem rá, hogy semmivel, mivel mint mindenki aki általunk utazott vagy utazik, tudja, hogy a programok összeállításáért, CP-foglalásokért, telefonhívások, fogadás a reptéren vagy szállodáknál, stb. nem számolok fel pénzt. Pedig az emailezésekért, a telefonhivásokért nekem fizetnem kell ugyanugy itt, mint bárkinek Magyarországon. Viszont azok, akik interneten foglalnak CP-ket, azoknak automatikusan 2 euro/CP-t levonnak a kártyájukról.
Sokan megkérdezik, hogy mit hozzanak nekem ajándékba az eddigi elökészületi munkákért, melyre a válasz, hogy nem szeretek kérni, (függetlenül attól, hogy sokan mondták, hogy nyugodtan kérjek csak), de ugyanakkor szeretném most megragadni az alkalmat, hogy mindenki elött nyilvánosan megköszönjem minden általunk utazó kedvességét.
Mindenki tudja, hogy az idegenvezetés az egy külön munka és azt meg kell fizetni, a csoportoknál már a kínálatcsomagban ez beleértendö bárhol a világon. A fiúknak csak szállásfoglalásokat kellett intézni és itt Havannában pedig az idegenvezetést. Mindenben segítettem nekik: tájékoztattam öket mindenröl, majd kérésükre elvittem öket egy piacra, ha esetleg szeretnének zöldség-gyümölcsöt vásárolni, hol lehet pénzt váltani, kubai magánbüféhez kubai pénzért enni, stb. A City Tour-on kívül mely egy napos, három napon keresztül jártam velük a várost, egyik napon teljesen gyalog, Vedado-Malecón-Prado-Centrum Park, mit másokkal nem szokásos, tehát programon kívülinek értendö. Ezen a gyalogos napon tudtam meg, hogy becsapták öket egy étteremben, melyet már egyébként említettem egyik hozzászólásomnál. Az ebéd-vacsora kubai pezós, a folyadékok pedig cuc-ban.
Én mentem igazságot tenni és elértem, hogy utazásuk napján ingyen ebédelhettek ebben az étteremben. Általam használtak kubai iránytaxit és megvédtem öket amikor a taxis 3 cuc-ot akart kérni egyenként tölük, hogy az ö autója kubai pénzben fizetendö.
Én mutattam meg nekik olyan üzletet, ahol a kubaiak az ö pezójukért vásárolhatnak, ahol kubai pezóban vettek kölnit ajándékba. Segítettem nekik kubai pénzzel ennivalót venni, Bucanero rumot és salsa CD-t. Még a taxit is én intéztem, hogy kivigye öket a reptérre és ne drágán. Mennyi munka, mennyi odaadás és amikor a taxi megérkezett, elhelyezték a csomagokat, majd beszálltak a taxiba és csak annyit mondtak: “szia Ibolya és köszi”.
A három hosszadalmas napok munkáját nem fizették meg nekem, úgy távoztak. Azt hittem, azt várják hogy jöjjön a taxi, majd az utolsó pillanatban, amikor távoznak, akkor köszönéskor megfizetik idegenvezetési munkámat, de nem így történt. Ez egy nagyon kellemetlen ügy, melynek károsultja csak én lettem, mégsem kívántam a fórumra ezt elterjeszteni, de ha ö így akarja, akkor legyen, hiszen ebben a helyzetben nekem tiszta a lelkem, én nyugodtan tehetem a fejemet a párnára, mert azzal hogy segítettem nekik és nem fizették meg munkámat, nem csaptam be vele senkit. Olyan hirtelen történt minden, hogy vártuk a taxit, hogy elmentek, hogy nem akartam elhinni, hogy ez igazából megtörtént. Elhatároztam, hogy megírom nekik emailben, hogy nem helyesen cselekedtek, melyre még ök háborodtak fel. A mai napig sem kaptam tölük pénzt. ¿Ez becsapás?
Ugyanakkor szeretném mindenki tudatára adni, hogy a múlt évben voltak magyarok egyéni szervezésben és a Visa kártyájukról duplán vettek le Holguinban. Segítséget kértek, mert azt hitték, valaki meglopta öket. Én ez által találkoztam velük, hogy a mostani konzulunk, felhívott hogy segítsek nekik. Kiderült, hogy a közvetítö bank azon a napon mindenkitöl duplán vett le valami ellenörzés miatt, de visszafizetik majd a tulajdonosoknak a pénzt, tehát amikor már otthon lesznek, a pénz is ott lesz a kártyájukon. Mindenröl kértem papírt, aláírást, címet, emailt, stb. Miután rendezödött minden, elmentünk a Habana Libre szálloda kávézójához, hiszen az iroda ott volt közel. Meghívtak egy kávéra és megkérdezték, hogy mivel tartoznak. A válaszom ez volt: semmivel, örülök, hogy az itt bajbaesöknek segíthetek.
De írhat a fórumra az egyik hajó kapitánya, akinek azért kellett segítenem, hogy ne büntessék meg 500 cuc-ra mert hajója Cienfuegos kikötöjében volt. Igy leutaztam oda, és bár nem volt könnyü, sikerült elintézni, megnyerni a pert.
De volt már olyan eset is, amikor mindent félretettem azért, mert szóltak, hogy segíteni kellene sürgösen, mert egy konferenciára érkezö csoportból egyikük kórházba került cukorbetegsége miatt és segítettem úgy a társainak mint a feleségének aki ideutazott. Azóta is tartom a delegació tagjaival a kapcsolatot és szerintük megfizethetetlen amit értük tettem, hiszen ismeröseimet kellett megkérnem hogy a lehetö leghamarabb vegyenek és küldjenek gyógyszert Miamiból, mely gyógyszerböl itt pont hiány volt. Elöbb érkezett ez egyik repülövel, majd két napra rá a többi adag. Fogadhatam volna sok magyart mint mindig, de ez a munka akkor leállt, mert egy honfitárs élete fontosabb volt mint a pénz. Azokat az éjjel-nappalokat senkinek sem kívánom, de szeretném tudni, ki hagyná abba a munkáját csak azért, mert valaki beteg lett. Hát én, megtettem és ennyit arról, hogy milyen “becsapó”, “rabló”, “pénzhajszár” vagyok.
Tisztelettel,
Ibolya