Hõség, áradások és erdõtüzek Ausztráliában

Kezdőlap utazas.com Fórum Ausztrália és Óceánia Szeretlek Ausztralia! Hõség, áradások és erdõtüzek Ausztráliában

#305238 Hozzászólás

Lisa
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

Hõség, áradások és erdõtüzek Ausztráliában

Áradások és erdõtüzek pusztítanak Ausztrália keleti részén, miközben az ország déli területein a hétvégéig tovább erõsödik majd a hõhullám.
A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy 25 éve nem voltak ilyen kedvezõek a feltételek erdõtüzek kialakulásához.

Az 1983-as hamvazószerdai tûz óta nem volt ilyen nagy a tûzveszély – közölte az ország keleti részén fekvõ Viktória állam környezetvédelmi minisztériumának szóvivõje. Akkor csak Viktória államban 47 ember halt meg, és több mint kétezer ház, valamint kétszázezer hektárnyi terület égett le a hivatalos adatok szerint.

Az ország déli területein napok óta tart a hõhullám, és az elõrejelzések szerint az a hétvégén csak erõsödni fog: Sydney városában vasárnap 44 Celsius-fokra számítanak, és pénteken 42 fok-Celsiust mért Adelaide-ben is emelkedni fog a hõmérséklet. Új-Dél-Wales államban nagyjából negyven bozóttûz ég, és hetvenezer önkéntes tûzoltó áll készenlétben, míg Viktória államban egy 120 hektáros, már lakóépületeket is fenyegetõ tûz kordában tartásával küzdenek.

Míg az ország délkeleti részein a nagy meleg, és a tüzek okoznak gondokat, az ország északkeleti részén a heves trópusi viharok után kialakult áradásokkal küzdenek. Több mint egymillió négyzetkilométernyi területet öntött el a víz, elpusztítva a régió cukornádföldjeinek húsz százalékát, és több tízezer haszonállatot sodorva veszélybe.

Az ausztrál állattenyésztõk tanácsának elnöke elmondta: egyelõre nem lehet tudni, hogy mekkora a halálozási arány, de szerinte súlyos veszteségre lehet számítani. Azok az állattenyésztõk, akik nem tudták elszállítani állataikat, több millió dolláros veszteségre számíthatnak.

A területen, ahol egyes utak várhatóan még legalább egy hónapig járhatatlanok maradnak, újabb heves esõzésekre kell számítani – közölte a meteorológiai intézet.

Legujabb info

A helyi hatóságok szerint a halottak száma még tovább nõhet Victoria államban, ahol a legtöbb helyen csaptak fel a lángok. Van olyan település ugyanis, ahol még nem sikerült átkutatni a leégett házakat és épületeket. A rendõrség szerint a tüzek legtöbbjét szándékos gyújtogatás okozta.

A legtöbben Ausztrália második legnagyobb városától, Melbourne-tõl északnyugatra haltak meg az erdõtüzekben, hatan egy autóban ültek, a jármû egy tûzfészek közepén ragadt.

A legnagyobb erdõtûz 80 kilométerre északra Melbourne városától kezdõdött és 30 kilométeres távolságban haladt keleti irányban, nem kímélve Wandong, Strathewen, Clonbinane és Kinglake településeket.
Az eddigi adatok szerint legkeveseb mint 550 ház vált a tüzek martalékává, 50-en haltak meg….
A lángok ellen tûzoltók tízezrei harcolnak. Helyenként 47 Celsius-fokot mérnek.
Ausztráliában 1983-ban haltak meg a legtöbben erdõtüzekben. Akkor 75-en vesztek oda több tûzben.