ideköltözés

#288849 Hozzászólás

Zsigmond

ideköltözés

Szia Zsu!
52 éve élek itt Maturinban. Már öreg vagyok, de azért dolgoznom kell. Asztalos a szakmám egyébként és 82 éves vagyok. Vannak gyerekeim és unokáim is. Sajnos magyarul egy sem tud, mert az asszony természetesen venéz. Még most is szép pedig 79 éves.
Ezt a nyugdíj dolgot nem értem egyáltalán. Azt sem, hogy elveszik a magyar útleveled és venézt adnak helyette. Hát miért vennék el töled? Egy esetben fordulhat ez elö, ha férjehezmész és akkor megkapod a venéz állampolgárságot a férjed után, akkor elveszik a magyart és kapsz helyette venézt. Ha nem veszed fel a venéz állampolgárságot -pl. nem akarsz férjhez menni- akkor maradsz magyar. Mégis, hogy gondolod, hogy itt fogsz élni? Hivatalosan nem megy könnyen, mert nem maradhatsz csak úgy itt. Egy hónapig nem kell vízum, de után természetesen kell és kell hosszabbítást is fizetni. Elég drága az ügyek intézése. Idöközben ki kell utazni, hogy ismét kapj vízumot és ez költséges ám. Ha csak Curasaoba vagy Arubába ugrasz ki az is egy milliós tétel már.
A nyugdíj folyósításhoz pedig gondolom, hogy kell, hogy igazold, hogy élsz, mert halott után otthon sem adnak nyugdíjat. Itt ezt, úgy hívják, hogy “FE DE VIDA”. Azt nem tudom, hogy a tiszteletbeli konzulátusan kapsz-e ilyet vagy sem, mert nincs követség kb. 15 éve. Mint turista nem vehetsz házat, telket kocsit stb. Bérelni biztos lehet, de bankszámlát sem nyithatsz.
A másik dolog pedig az itteni gazdasági helyzet ami rossz nagyon. A nyugdíjadat gonolom forintban kapod és azt ha elküldik bankon keresztül akkor hivatalos áron -egy csomó kezelési költség levonása után- kapod, bolivárban, nem pedig dollárban. Jó, ha tudod. Esteleg, ha van gyereked adsz egy meghatalmazást és felveszi a nyugdíjadat és elküldi neked. Mindenesetre ezt otthon kérdezd meg jól, hogy megy.
Otthon olyan rossz most, hogy jobb itt nálunk?
Zsiga bácsi