Így kell ezt csinálni Magyarországon!!

Kezdőlap utazas.com Fórum Váróterem Gyurcsány és hasonlók Így kell ezt csinálni Magyarországon!!

#232649 Hozzászólás

Így kell ezt csinálni Magyarországon!!

Mit akar a kormány?
2009. február 9. 15:25 a a a Cikk nyomtatása Cikk küldése Kis Miklós

A legújabb Gyurcsány-csomag a magánszemélyekre rakna újabb terheket, imigyen csökkentené a foglalkoztatás terheit. A kiszivárogtatott információk szerint az adócsomag a nagyvállalatokat részesítené elõnyben a kis- és középvállalkozásokkal szemben, a vagyonadó nem elsõsorban a vagyonosokat sújtaná, s a válságot a nemzetközi gyakorlattal szemben a kereslet élénkítése helyett annak visszafogásával igyekezne kezelni.

Gyurcsány: változik a struktúra, a mértékek
Kapcsolódó írásokEzermilliárdot pakolna át Gyurcsány
Milyen megszorítások lesznek?A hat százalékpontos járulékcsökkentésnek többek között három százalékpontos áfaemelés és az ingatlanadó bevezetése lenne az ára, továbbá a tételes egészségügyi hozzájárulás megemelése – legalábbis az Index információi szerint. A FigyelõNet által megkeresett érdekképviselõk – az országos érdekegyeztetés résztvevõi – csak laptársunknál olvastak konkrét számokról, ugyanis a kormány az egyeztetéseken ilyesmikkel még nem hozakodott elõ.

Elõnyben a nagy cégek

Lap.hu-oldalakAdó.lap.hu A tételes egészségügyi hozzájárulás megemelése egyértelmûen azokat hozná kedvezõtlenebb helyzetbe, akiken leginkább segíteni kellene, a kis- és középvállalkozásokat – mondta a FigyelõNetnek Vadász György, a Magyar Iparszövetség társelnöke. (A nagyobb vállalatoknál ugyanis általában magasabbak a jövedelmek, így az intézkedés a nagyobb cégeket hozza jobb jövedelmi pozícióba.)

figyelõ VálságmellékletA Figyelõ csütörtökön megjelenõ lapszámában ismét válságmelléklettel jelentkezik. Az összeállításból megtudhatjuk, hogy mibe érdemes befektetni pénzünket válság idején.

A kisvállalkozások érdekképviselõje szerint az áfa megemelése, illetve az új adónem, az ingatlanadó megemelése visszafogná a belföldi vásárlóerõt, a keresletet, ami ugyancsak negatívan érintené a döntõ hányadban belföldi piacra termelõ kkv-kat. Ezt nehezen lehetne válságkezelésnek nevezni – tette hozzá Vadász György.

Fizessenek a szegények

A jövedelmek átrendezése a szegényebbek felõl a tehetõsebbek felé a legelfogadhatatlanabb elem a csomagban – mondta a FigyelõNetnek Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke. A tervezet szerint ugyanis az alsó 18 százalékos kulcs 19 százalékos kulcsra nõne, ugyanakkor a felsõ 40 százalékos kulcs (a különadó megszûntével) 38 százalékosra olvadna. Ez az évi 7 millió 446 ezer forint fölött keresõknek jelentene némi örömöt.
Több teher lenne a magánszemélyeken, de kevesebb a foglalkoztatáson.

Igaz, a tervezett sáveltolás az átlagos szinten, vagy valamivel afölött keresõknek jelent könnyebbséget, de az átlag alatt keresõknek még kevesebb jutna az alsó kulcs emelése miatt. Az adójóváírás hosszabb kifuttatása is inkább a viszonylag jobban keresõknek jelentene elõnyt (mint új adókedvezmény), bár az adójóváírás “lassabb fogyása” a szerényebb jövedelmûeket is kedvezõen érintheti.
éppen fordítva kezeljük a válságot
Az intézkedések, amelyeket Gyurcsány Ferenc a válság kapcsán javasol, éppen az ellenkezõje a britek által alkalmazottaknak, õk ugyanis az áfát csökkentik, amit a személyi jövedelemadó megemelésével ellensúlyoznak (az szja felsõ kulcsa éppen megegyezik a két országban).

Obama stílusa is meglehetõsen más, mint a tervezeté, Az amerikai elnök ugyanis az alacsony, mérsékelt jövedelemmel rendelkezõket támogatja elsõsorban a személyi jövedelemadóval kapcsolatos intézkedéseivel.

Az áfa megemelése mindenkitõl elvenne – természetesen a költségvetést kivéve. Az emelés akkor lenne elfogadható, ha az alapvetõ élelmiszerek és a háztartási energiák kedvezményes kulccsal adóznának – vélte Pataky Péter. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor korábban utalt már arra, hogy õ egy általános emelésben gondolkodik.

A szakszervezeti vezetõ szerint a juttatások – például a „kajajegyek”- megadóztatása sem többlet adóbevételt gerjesztene, hanem a dolgozók egyszerûen nem kapnák meg a juttatásaikat.

Az Indexben megszellõztetett tervezet szerint a vagyonadó valójában ingatlanadó lenne, s ráadásul négyzetméter alapon számolnák ki. Ez jó hír az igazán vagyonosoknak, hiszen õket az új adónem alig érintené. Gyurcsány Ferenc vagyonát például többmilliárdosra becsülik, mégis – ha hihetünk a vagyonbevallásának – csak egy vidéki panellakás után kellene „vagyonadót” fizetnie. Az intézkedés mindenesetre rövidre zárna egy társadalmilag ki nem beszélt kérdést: miért csak egy kitüntetett vagyonelem, a magyarországi ingatlanok után fizessünk vagyonadót – amint arról a FigyelõNet már korábban írt.

A Pénzügyminisztérium hivatalosan nem kommentálta az Index által megszellõztetett tervezetet, pusztán annyit közölt, több adóváltozatot készít a kormány számára, döntés még nincs, az adócsomag várhatóan a február 16-i parlamenti ülésen válik ismertté.

Ha megismerjük a végleges változatot, a FigyelõNet azt is bemutatja majd, s értékelni fogja.

de honnan lesz 140 milliárd?
Nehéz logikus magyarázatot találni arra, Gyurcsány miért most áll elõ az adóátrendezéssel, s miért nem lépte meg decemberben, ha csakugyan nem akar milliárdokat lecsípni a költségvetésnek az adóátrendezés örve alatt. Márpedig Gyurcsány a rendkívüli parlamenti ülésen elhangzott beszédében ezt állította, s ezt állítja az Index cikke is. Ha a minisztériumok költségvetésén a kormány spórol is 60 milliárdot, kérdés, honnak kerítenek még 140 milliárdot.

Ha nem az adóemelés lesz a költségvetési lyuk betömésének forrása, akkor aligha lehet más forrás, mint a szociális ellátások. Ezek megadóztatása – ennek szándékát Gyurcsány már bejelentette – tízmilliárdos nagyságrendben hozhat plusz bevételt a költségvetésnek, ám ez önmagában alighanem kevésnek bizonyul majd.

A GYED megrövidítésérõl röppentek föl pletykák, – annyi biztos, hogy ilyen reformjavaslat már korábban elhangzott, s ráadásul a kismamák érdekérvényesítõ képessége valamivel elmarad például a nagyvállalatoké mögött – ilyen lépés nem elképzelhetetlen, de biztosat egyelõre nem lehet tudni.