Ikaland

#387906 Hozzászólás

Endre5
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

Ikaland

Sziasztok!
Én az Ikaland egyik túravezetõje vagyok, az, aki Guatemalába és a Moszkító-partra vezet túrákat. A létszám nagyon nehezen jön össze, de 3-4 embernél többre nem is számíthatunk, mert nem tudjuk õket hova tenni. Európában még okés, de Közép-Amerikában nem. A fõ problmát a ?Moszkító-parton az jelenti, hogy nincs szállás. Az õserdõben még hagyján, de pl. Krautarában, ahol 2 éjszakát töltünk nincs annyi ágy, és a függõágyas alvás pár napon belül kikészíti azt, aki nem gyakorolta (még engem is, pedig eleget aludtam benne). Valószínûleg csak az tud benne aludni, aki abban is fogant!

Élmények?
Én többnyire egymagam vagy kisebb csoporttal jártam végig ezeket a vidékeket. A guatemalai túra kicsit múzeumi jellegû. Mindenhol romvárosokat célzunk meg, de Tikal kivételével olyanokat, amiket amúgy senki. Ajánlom az El Mirador túrát, de az a megszokott 4-es nehézségi skálán 3-as. Ha esik, akkor 4-es. Én oda felkészületlenül mentem, és mejdnem megjártam. Ha valaki ilyen helyre indulna, annak 1-2 hónap edzés elõtte ajánlott. Amúgy az alap guatemalai túránk nem komoly. Három alkalommal sétálunk 10-20 km-t egy nap, azt azért minden egészséges ember röhögve teljesíti. Amik a legnagyobb élmények, az az õserdei alvás Tikalban és Yaxhában, buszút Sayaxcé és Lanquín között. 8 órás az út, ebbõl 40 km-t 5 óra alatt teszünk meg a hegyek között, ahol még spanyolul sem beszélnek a quiche indiánok. Olyan érzése van az embernek, mint mikor a Smaragd Románcát nézi, és Kathleen Turner Kolumbia esõerdeiben buszozik. Emellett a legnagyobb élmény talán a Las Marias-barlang jelenti, amit 3 éve fedeztek csak fel. Egy 2-3 órás túra, ahol sokszor úszni kell. Vízesést mászunk kötéllel. Az odautazók általában nem értesülnek róla, a Lonely Planetben sem olvashatsz róla. Éppen ezért mindenki úgy megy oda, hogy jó, hallottam jópofa… és nagyon jópofa… adrenalin, fáradtság és a helyi vezetõnk akkora marha, hogy az egész kabaréba illõ.

A hondurasi (Moszkító-part) túra nagyon extrém, hangulatában. Amint azt a honlapon is feltüntettem, errefelé még európai sem nagyon járt. Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Ugyanis rajtam kívül (és két osztrákon, akikkel együtt mentem) csupán egy olasz és két kanadai antropológus fordult meg. A fõ problémát a túraszervezésnél a csónak biztosítása jelenti. ivel nem jár turista erre, csak kereskedõcsónakokkal lehet közlekedni. Egy ilyen csónakba max 4-5 ember fér be, és indulásuk, menetidejük függ az odõtõl, a motor teljesítményétõl és a rakománytól is. Így 2-3 napi is eltarthat az út. Nagyon kényelmetlen, de ettõl válik kalandossá. Mivel nincs közlekedés a térségben az erdõ érintetlen, fõleg Krautara környékén. Nem ázunk el, nem leszünk sarasak, mégis az õserdõ mélyén vagyunk, így valamivel szolídabb a túra a guatemalainál. Krautara gyönyörû. Délután kisebb sétát tettem két helyi sráccal a 2 órára található Krausirpibe. Estefelé értünk haza, amikor a faluból egy leopárd szaladt ki. A helyiek utána machetével, szerencsére elmenekült. Annyira egybe forrsz a természettel, hogy az valami hihetetlen. A problémát az jelenti, hogy nincs fürdési és vécézési lehetõség, tehát az erdõ vár rád. A folyóban krokodilok és lagartók vannak, és csak egyes helyeken lehet fürdeni. A túra második fele Utilán zajlik, ahol nagyon olcsón, mindössze 60 000 Ft-ért szerezhetsz búvárigazolványt. Mindezt úgy, hogy ezért ingyen szállást kapsz (no nem hilton, de itt már van ágy). Copán sok turistát fogad, Pulhapanzak szinte senkit. A második fele a túrának csak buszozás, de úgy gondoltuk, hogy ha valaki egyszer eljut Hondurasba, az ne hagyja ki a Karib-erngert és a maja romvárost sem.

Ezek a túrák drágák. Ennek oka az, hogy a repjegy 300 körül van, valamint az, hogy minimális 3-4 fõs létszámmal vágunk neki. És ennek a 3-4 embernek kell összedobnia a pénzt a vezetõinnek, illetve a csónakázáshoz… ha tudnánk vinni 10-15 embert, az ár lemenne 120 000 Ft-ra kb… de nem tudjuk õket hova tenni. Úgyhogy az extrémitás pont ez benne…

Az Ikaland asszem egyre jobban rááll az extrémebb túrákra. Az Eupolisz hirdet egy 3 hete közép-amerikai túrát, ami tök jó, de szerintem mindenki tisztában van vele, hogy rohanás az egész, és buszozás a köbön. Mi ezt nem akartuk… ha buszozunk, az olyan útvonalon megy, ami fáj! :)

Alina!
Várlak nagy szeretettel!