Ismet egy “oromteli” hir a kisgazdasagoknak!

Kezdőlap utazas.com Fórum Váróterem Kérek mindenkit,hogy rámogassa a mezõgazdaságiakat, Ismet egy “oromteli” hir a kisgazdasagoknak!

#276920 Hozzászólás

Utazo

Ismet egy “oromteli” hir a kisgazdasagoknak!

A volt keleti blokk országainak idõsebb generációja a XX. században a legkülönbözõbb gazdasági keretek és lehetõségek között élte le életét – többségük a közelgõ csatlakozás dátumát korántsem értékeli piros betûs ünnepként. Bár Európa nyugati felén vagy akár egyetlen országon belül is komoly különbségek vannak az állampolgárok bevételei között, a szerencsésebb országok lakosai mégis meglehetõs szánalommal figyelik a keleti végek gazdaságának – és különösen mezõgazdaságának – teljesítõképességét. Nem ok nélkül.

A belépõ országok lakossága az unió húsz százalékát adja, ám a tíz állam gazdasági teljesítménye a teljes EU-termelés mindössze öt százalékát teszi ki. Míg az újonnan csatlakozó országok fiatal, jól képzett és prosperáló szakmával rendelkezõ, felsõ rétege a helyi viszonyokhoz képest horribilis bevételekre tesz szert, addig a mezõgazdaságban dolgozó, vidéki ember kilátásai szinte reménytelenek. A kisgazdaságok tulajdonosai szerint alig lesz esélyük az életben maradásra. A nagyobb farmok és a gazdasági társulások ügyes termékpolitikával és a megfelelõ uniós támogatás megszerzésével ugyanakkor elérhetik a nyugati farmerek bevételeinek húsz-huszonöt százalékát is, ami már lehetõséget teremt a hosszú távú fejlõdésre.

A kisgazdaságok azonban képtelenek pályázni az uniós támogatásokra, mert a brüsszeli szakemberek a nyugati farmergazdaságok átlagos adataira támaszkodtak a feltételek kialakításánál. A támogatások szerkezete ráadásul folyamatosan változik, hiszen a mindenkori cél a globális gazdasági környezet adott állapotától függ. A rugalmassághoz szükséges infrastruktúra – például a hûtõházak – megléte azonban csak álom a keleti kistermelõnek. Ezek után már tényleg elhanyagolható részletkérdés, hogy az ûrlapok kitöltése feltételezi a felhasználói szintû számítógépes és internetismereteket.