IT melo

#217868 Hozzászólás

F. Tibi

IT melo

Hello,
(Bocs a keso valaszert)
Ugy tudom 1998-ban indult egy “Pilot Project” az informatikaban dolgozoknak, hogy Kanadaba CSABITSAK a computer-szakembereket. Ennek a lenyege, hogy megkonnyitik azoknak a munkavallalasi engedely kiadasat akikbol hiany van. Ezek pl. az informatikusok, programozok akik tovabbra is nagyon keresettek. Es ami a plussz, hogy az egesz csalad (pl. feleseg) is kaphat munkavallalasi engedelyt (tehat nincs elbiralva a kerveny, csak talaljon allast). Az engedely tobb evre is szolhat es kb. 2-3 honap alatt megvan. Termeszetesen meg lehet valtoztatni es kervenyezni a letelepedest (ugy tudom fel ev mulva hogy kanadaban dolgozik az illeto).
A gond “csak” az, hogy eloszor kell egy valaki aki alkalmaz – vagyis kell egy “job offer”. Azutan lehet intezni az engedelyt. Ezt csak szemelyesen ott a helyszinen lehet megkapni esetleg valami “fejvadasz” cegen keresztul (ilyet nem ismerek de biztosan vannak).
Azert ne csuggedjetek, mert a helyzet nem rossz, legalabbis Ottawaban (ezt ismerem csak) pontosabban Kanata-ban. Eleg sok HI-TECH ceg koncentralodik ezen a videken es egyre tobben jonnek ide (ott van pl.
Alcatel, Siemens, Cisco, Nortel Networks, Mitel stb.). Szerintem erdemes probalkozni kuldeni CV-t egy par cegbe es ha meghivnak interjura az mar szerintem 90 %-os esely. Kerdes csak az lehet mennyi a fizetes. Termeszetesen elony ha az embernek tobb gyakorlata van es vannak jo referenciai.
Pl. az Alcatel-nel tudom, hogy vesznek fel embereket, ugy tudom a Siemensnel is. Olvastam, hogy a Cisco is terjeszkedik es ev vegen nyitja meg uj epuleteit, tehat szinten kellenek szakemberek.

Lehet, hogy erdemes befektetni az utikoltsegekbe – vegul is ossze lehet kotni egy szabadsaggal. Igaz nem olcso (szallas, auto stb.), de a letelepedesi engedelyert is 1500,-CAD-t kell fizetni. A munkaengedely csak 150,-CAD + vizum 150 CAD = 300 CAD (ez is csak ha nem fizeti a ceg). Persze ez csak annak elony aki nem akar ott maradni.
Van egy ismerosom – szingapuri – es hasonloan csinalta. Kimentek mint turistak es keresett munkat. Most mint programozo dolgozik az Alcatelben (ex-Newbridge) kb. egy eve. Szakmajat tekintve egyebkent katona volt Szingapurban, nem volt kulonosebb programozoi gyakorlata, de ugyes volt. A kanadaiak akiket felvesznek sem egy extra-zsenik mert joval nagyobb a kereslet mint a kinalat. A programozok 60 % -a (vagy tobb!) azsiai – ezt mindjart latni.He egy ceg ugy gondolja, hogy fel akar venni akkor mindent megtesz azert , hogy felvegyen. Az ajanlathoz altalaban egy un. “relocation package” is tartozik. Vegyuk pl. a szingapuri kollegamat akinek ilyen
elonyoket kinaltak fel:
– elintezik a munkavallalasi engedelyt,
– kifizetik az osszes jogi koltseget, vizumot stb.
– elintezik es kifizetik szinte az osszes koltozesi koltseget (ez azt jelenti, hogy otthon becsomagolta a

butorait es csak felhivta a ceget akik mindent elinteztek – szallitast, stb.). 1-2 auto szallitasi koltsegeit vallaljak
– repulojegyet haritjak kiutazaskor (egesz csaladnak)
– 1 honap szallast biztositanak, pl. hotelben (egesz csaladnak)
– 2 hetre autot biztositanak (kolcsonzobol)
– kifizetnek egy 5 napos “hazkereso” utat (1 het repcsi oda-vissza, hotel + auto)
es ez meg nem minden…
Ennek fejeben legalabb 2 evig kell a cegnel dolgoznia. ha ok kuldik el nem kell semmit haritania. Ha hamarabb elmegy akkor a ledolgozott idonek megfelelo reszt haritja (vagyis ha 2 evbol 1-et ledolgozott akkor a koltsegek felet fizeti)
Olyanrol sajnos nem hallottam, hogy valaki allna az utikoltseget egy interju miatt. Azt hiszem ilyen nincs is Kanadaban. Legalabbis a mentalitasuk alapjan nem tudom elkepzelni. Ha meg egy fejvadasz ceg pl. kifizeti ezeket a koltsegeket akkort az le is fogja vonni maganak!

Szerintem akinek van onbizalma egy interjuhoz es a szakmai hattere is (jo referencia, angol tudas, stb.) az batran probalja meg szemelyesen az interjut. Vegul is mindenben van kockazat, de erdemes megprobalni – igen jok az eselyek :-)

Csak nehany cim amit esetleg erdemes megnezni az alashirdetesek miatt:
http://www.ottawacitizen.com
http://www.ottawa.com
vagy a Yahoon keressetek meg “Kanata” varosreszt.

Erdemes nagy cegeknel probalkozni: Alcatel, Siemens, Cisco, Nortel Networks, Mitel, stb
Programozokat mindenhol keresnek, abszolut kereslet van irantuk ugyhogy melo tuti lenne. Ugy mondjak meg legalabb 2 evig igy lesz – aztan ki tudja…

Egy masik hasznos cim, amit lehet, hogy ismertek:
“Application for an Employment Authorization”
http://www.cic.gc.ca/english/coming/ework.html

Tovabbi informaciokkal szivesen allok rendelkezesetekre, csak lehet, hogy nem fogok azonnal valaszolni :-(