Joe-nak az általánosról, és a speciálisról

Kezdőlap utazas.com Fórum Váróterem Nagymexikó ? Joe-nak az általánosról, és a speciálisról

#243375 Hozzászólás

igazi hülyeségszûrõ
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

Joe-nak az általánosról, és a speciálisról

Szerintem ezek nagyon is relatív fogalmak.
Egy példa: Newton törvényei egészen addig az ÁLTALÁNOS, és megcáfolhatatlan törvények közé tartoztak, amíg meg nem jelent Einstein a relativitáselméletével, és be nem bizonyította, hogy Newton törvényei csak SPECIÁLIS esetekben igazak, magyarul a földi körülmények között.
Szerinted ÁLTALÁNOS érvényû törvény az, hogy nem rendelkezhetünk mások teste felett, ebbõl következik, hogy megölni a másikat fõleg nem tehetjük meg. Ez a mi kultúrkrünkben, a mi gazdasági fejlettségi szintünkön igaz is. De ez egy SPECIÁLIS környezet, a föld lakosainak túlnyomó része nem ilyen körülmények között él, tehát adott konkrét problémákra más válaszokat ad, és csak a kultúrák sokszínûségét vehetjük ÁLTALÁNOS érvényû törvénynek.
Erre is egy példa: Régen olvastam egy könyvet egy belga házaspár írta, a címe: Nomádok közt Afganisztánban. A könyv arról szól, hogy 1965 és 1968 között többször meglátogattak egy afgán nomád törzset (ezek a nomádok leszármazottai egyébként a mai tálibok, és Afganisztán-Pakisztán határán élnek, Pakisztánban ezt a területet hívják “törzsi területeknek”), együtt éltek velük, tehát velük együtt lépték át illegálisan pl. az Afgán-Pakisztáni határt többször is a vándorlások során, pusztán passzióból, a saját tudásvágyuk kielégítése végett. Érdemes elolvasni a könyvet. Az általam a könyvben talált példa pedig az, hogy a vándorlás során a következõ történt meg: A törzs egyik kutyája elkapta a veszettséget, ami már látható volt a kutyának a viselkedésén. Az egyik családfõ egyik gyereke ennek ellenére közel ment a kutyához, a kutya pedig megharapta. Ezt látván az apa elõvette a pisztolyát, és szó nélkül lelõtte a kutyát is, és a gyereket is, majd a gyereket megsiratta, és eltemette. Miért tette mindezt? Jogos önvédelembõl a saját maga és a családja részére. Ugyanis ott a sivatagban nem volt kórház, nem volt karantén, nem volt még fájdalomcsillapító sem, tehát végsõ soron a gyerek érdekében is tette, mert a veszettség állítólag iszonyú fájdalmas halállal jár. Nem is azért siratta meg a gyereket, mert õ lelõtte, hanem azért, mert ELVESZTETTE a gyerekét. Ez a viselkedés az adott társadalmi-gazdasági fejlettségi szinten teljesen logikus, és teljesen helyénvaló. Aki nem így cselekszik családfõként, annak az egész családja (õ maga is) kipusztulásra van ítélve.
Ami az USA, vagy akár Magyarország gazdasági fejlettségi szintjét illeti, itt mindenki meg tud élni a saját munkájából, ki jobban, ki kevésbé, de aki dolgozik, az BIZTOSAN NEM HAL ÉHEN. Ez Afganisztán ilyen területeire nem igaz. Ott csak a nagycsaládok (törzsek) tudnak fennmaradni a mai napig is az egyén egyedül nem. Éppen ezért mindent alá kell rendelni a közösség érdekeinek.
Még egy példa: ÁLTALÁNOS Darwin elmélete az evolúcióról, és ezt megcáfolni komoly ember nem is tudja, a komolytalanok meg csak hülyeséggel. Ugyanakkor senki nem gondolja, hogyha megfog egy halat, és egyre többször, és egyre hosszabb ideig “levegõzteti”, akkor a hal tüdõt növeszt magának. Mindez ugye azért nem következik be, mert EHHEZ TÖBB, NAGYON SOK GENERÁCIÓNYI IDÕ KELL. Ugyanez vonatkozik a társadalmi szabályok megváltoztatására is.