Juppioenek

#389805 Hozzászólás

Sajo

Juppioenek

Szia!

Varanasiban nekem nagyon bejött a Hotel Sonmony a Harishchandra ghat-on. Viszonylag olcsó, egyszerû szállás, de teljesen elfogadható tisztaságú és nagyon nagyon jó helyen van. A Harisshchandra ghat a kisebbik halottégetõ gát, a hotel közvetlenül a halottégetõ hely mellet van. A tetõteraszról, vagy a ghatra nézõ szobák erkélyérõl is lehet személni az eseményeket, de persze nyugodtan ülhetsz a ghat lépcsõin is, ha közelebbrõl szeretnéd figyelemmel követni a szertartásokat. Fényképezni lent nem szabad, a hotelbõl – ha diszkréten csinálod, akkor – igen.

A hotel menedzsere nagyon kedves ember (nem õ a tulaj…a családja vidéken lakik, így õ maga is a tetõn alszik a személyzet többi tagjával), ha nyitottak vagytok, akkor könnyen össze lehet vele barátkozni és akkor rengeteg dolgot elmesél a szokásokról, vallásról, a városról, sõt szívesen meg is mutat érdekes helyeket a környéken.

Egy útvonal javaslat 2 hétre:

Varanasi-Amritsar-Bikaner-Jaisalmer-Kiradu templomok-Jodhpur

A fenti útvonal talán belefér a 15-16 napba:

Amritsarban az Aranytemplom nagyon nagy élmény.

Jaisalmer, bár elvileg turistás és kicsit kirakat városka, mégis nagyon szép és igazából turistából sincs túl sok. Nekem ott bejött a Residency Centre Point vendégház, bár nem a legolcsóbb, mivel benne van az LP-ben (a környékén van sok más szállás is, érdemes persze körülnézni, hacsak nem éjjel érkezel).

Bikaner egy igazi zsúfolt indiai nagyváros, mégis érdemes megnézni az óvárosa miatt, na meg a közelében van a híres patkány templom, Deshnokban. Szintén megéri a félnapos túrát Bikanerbõl Kolayat, ami egy szent falu. Nagyon békés hangulata van, ha szerencsétek van (a sok vallási ünnep egyike van például), akkor pedig sok zarándokot is láthattok.

A Kiradu templomok fantasztikus. Ha nem esne annyira ki, akkor tömegek látogatnák, így viszont rajtunk kívül az égvilágon senki sem volt ott…lehet, hogy hónapok óta (nincs benne az LP-ben sem). A gyönyörû , éppen maradt õsi templomok egy félsivatagos bozótos puszta közepén, a hegyek lábánál vannak. A Kiradu templomoknál nem tudsz aludni, tényleg kint van a pusztában (bár le van kerítve, de jegyszedõk sincsenek :-). Barmer közelében van. Én Barmerban sem aludnék (különösen, ha a párod “kicsit finnyásabb”), hanem Jaisalmerbõl elmennék Barmerba busszal, onnan taxival oda-vissza a templomokhoz, majd végül vonattal Jodhpurban fejezném be a napot.

Jodhpur szintén nagyváros, de kevésbbé zsúfolt mint Bikaner. Viszont nagyon hangulatos. Itt a Laxmi Niwas vendégházat tudom ajánlani. Olcsó (nincs benne az LP-ben :-) ) és nagyon kellemes. Az óvárosban van, a tetõteraszról és a szobák egy részébõl remek kilátás nyíilik a várra. Ja és remek a csokis palacsinta. :-)))

Ha már Jodhpurban vagytok, akkor egy egynapos kirándulásként érdemes megnézni Osiyant…tlele van õsi jaina templomokkal, a legnagyobb igazán hatásos, ahogy a városka fölé tornyosul egy dombon.

Persze a fentieken kívül is sok érdekes hely van még Rajhastanban.

Jó utat! :-)

Sajo