Kairótól Fokvárosig

Kezdőlap utazas.com Fórum Afrika Algériától az egyenlítõig Kairótól Fokvárosig

#74305 Hozzászólás

Miklós

Kairótól Fokvárosig

Én jártam ezen a kelet-afrikai útvonalon, igaz nem biciklivel. Azért hatalmas nehézségekkel kell itt szembenézni. Afrikai mércével mérve – biztonságos országokon vezet az út (értsd ezalatt, hogy nincs háború stb.).
EGYIPTOMBÓL NEM LEHET SZÁRAZFÖLDI ÚTON ÁTKELNI SZUDÁNBA. Engedélyt Kairóban lehet kapni -elvileg, de a núbiai sivatag veszélyességére tekintettel egyéni utazónak gyakorlatilag nem adnak. A megoldás a komp a Níluson Aswanból Wadi Halfába (hetente jár)
Dél-Szudánt ki kell hagyni mert polgárháború van. A szudáni hatóságok még saját felelõsségre sem engedik oda a külföldit. Etiópián keresztül lehet folytatni az utat. Minthogy Etiópia még ma is a világ egyik legszegényebb országa (sokkal nagyobb a nyomor, mint a szomszédos és teljesen a káoszba fulladt Szomáliában)fel kell készülni a lehetõ legalacsonyabb szintû higiéniára, a koldusokra és gyakran a rablásra is. Eritrea sokkal kulturáltabb ország (mivel hosszú ideig olasz gyarmat volt és még ma is sok olasz él itt), bár gazdaságilag nem sokkal áll jobban Etiópiánál. Viszont Eritrea és Etiópia között zárva a határ. Onnan tovább lehet menni Dzsibutiba és onnan Etiópiába. Dzsibuti szörnyen (még Etiópiához viszonyítva is ) koszos és drága hely, nem érdemes sok idõt pazarolni rá. Dél szomszédja a de facto független Szomáliföld és a déli Szomália életveszélyes hely az anarchikus állapotok miatt (én jártam Mogadishuban még a 80-as évek legvégén, tipikus arab jellegû város némi olasz gyarmati beütéssel). Etiópiából tovább lehet menni Kenyába. Arra azonban fel kell készülni, hogy Dél-Etiópia földútjai az esõs évszakban járhatatlanok. Kenya ugyan viszonylag fejlett ország, de a nagyvárosokban (lévén turistás hely) sokkal több az erõszakos bûncselekmény, mint Etiópiában. Az úthálózat és a vasúthálózat viszonylag jó, akárcsak Tanzániában és Zambiában (elvileg lehet menni Malawi felé is).
Zambiában, Zimbabwéban és Dél-Afrikában jóval kevesebb probléma akadhat, mint Kelet-Afrikában.