kaja,pia kicsit bõvebben

Kezdőlap utazas.com Fórum Afrika Minden Tunéziáról! kaja,pia kicsit bõvebben

#71774 Hozzászólás

anginga

kaja,pia kicsit bõvebben

“Szendvicsrõl (és a többi gyorskajáról) dióhéjban:

A legtöbb ember a félpanzión kívül max. a pizzával és a spagettivel ismerkedik kint meg. Amit még általánosan kapni lehet az a chapati, a chawarma, a szendvics, a panini és a csirke. Ezeket majd’ mindenhol megtalálhatjátok.

Chapati: Sós palacsintatészta kisütve (majdnem mint a pita) harissa (ami a köztudattal ellentétben sz-szel mondandó és paradicsomkrémes õrölt fûszerpaprika), majonéz (sok olajjal és kevés tojással) uborka, tonhalreszelék, reszelt répa, olivaolaj, fõtt petrezselymes krumpli és egy tojáslepény tartalmú rendkívül kiadós étel. Ára 1-1,5 TND

Chawarma: Tésztája kicsit más, vastagabb buci, a töltelék ugyanaz, kivéve: nincs benne hal és tojáslepény, helyette a nálunk gyrososnál megismert húsosrúdról faragott birkahússal van töltve. Szintén nagyon laktató. 1,5-1-8 TND

Szendvics: egy fél bagett hosszában félbevágva, a töltelék megszólalásig hasonlít a chapatihoz, de nincs benne tojáslepény, helyette sültkrumplit tesznek bele. A legkiadósabb. 1-2 TND

Panini: kicsi, lapos sóstészta, tartalma harissza, paradicsomszeletek és tonhal. Nem olyan laktató és nem olyan nagy durranás.

Van olyan hely, ahol paradicsomot is tesznek az ételekbe, máshol olivaolajjal öntözik meg, tehát azért változatosnak mondható.

Csirke: a mi grillcsirkénk, de bekenve curry és római kömény (shamar, vagy arabul cumin) keverékével. Nagyon finom.

A csirkén és a paninin kívül mindegyik felsorolt ételhez adnak olajbogyót (vigyázz, magos!) ez elõétel, tehát ne a kajával edd (a mag miatt nem is tudod), hanem elõtte, étvágygerjesztõként.

Érdemes még megkóstolni a helyi üdítõmárkát a Boga-t is. A sima Boga (zöld üveges) olyan, mint a Sprite, csak harmad annyiba kerül. A Boga Light ugyanez az íz csökkentett kalóriatartalommal és kék palackban. A barna Boga egy eszméletlen finom ital, maracuja, narancs és banán és további citrusgyümölcsök keveréke, a barna szín nem kólát takar, de az íze fenséges! A Boga szénsavas és 1-1,5 TND között van egy literes üveg.”

Amennyiben kicsit színvonalasabb infókra vagytok kiváncsiak Tunéziáról,úgy gyertek az Index.hu-ra a Tunéziai élmények topikba!