kalandturak

#387904 Hozzászólás

KFerko
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

kalandturak

Szia!

Látom vagy nincs vélemény a témában, vagy tényleg ennyire gáz a helyzet, és itthon mindenki buszos körutakra jár Prágába vagy autóval Isztriára:(
Pedig lenne mirõl írni, ugyanis a magyar kalandturizmusnak az egyetlen nagy elõnye a nyugati irodákhoz képest az olcsósága. Németországban simán elkérnek 4-5000 eurót egy olyan hegymászásért, amit itthon az ikaland vagy a viaferrata 1500 euróért hirdet. Persze más téren igencsak van behoznivalónk… Én tív éve szinte minden évben befizetek egy hátizsákos utazásra, mert az élmény számomra az elsõdleges, és megszervezni pedig nincs idõm az utat.

Ott voltam az Baraka elsõ túráin (hatalmas élmény, eredeti kalandok), és sajnos nagy csalódás volt, amikor ismét elmentem velük három évre egyik “kalandtúrájukra”. Egyrészt nagyon drága volt, másrészt elmozdultak a kényelmesebb, turistásabb irányba. Transzferek, olcsó hotelek, tábori szakács, turistás látnivalók… nem sorolom, szerintem ha valakinek nem számít a pénz, de egy jól megszervezett, pontos, kiszámítható és biztonságos utat akar sok “népszerû” látnivalóval, nem fog csalódni bennük. A kalandfaktoruk viszont teljesen elveszett.

A kalandtúra.hu csapata profi, valódi kalandokat kínál, ám elõfordult már, hogy elegendõ jelentkezõ hiányában nem indult túra, és hát kétségtelen, hogy csak Európára koncentrálnak (ami nem baj, de máshol ugyanannyiért Dél-Amerikáig eljuthatsz, ami talán mégis különlegesebb kaland).

Az utazzon.hu bár kalandtúrákat hirdet, ezek valójában bérelt buszos, szállodás-rezortos egzotikus nyaralások, fõleg Indonéziában.

Az eupolisz úgy tûnik, lassan a Baraka nyomdokaiba lép: más földrészekre hirdetett “kalandtúrái” többnyire a World Tours (?) és más cégek viszonteladott útjai. Rég utaztam velük, de akkoriban kis, egyszemélyes vállakozásként hihetetlen izgalmas hátizsákos utakat vezettek É-Afrikába, Törökországba. Egyik ismerõsöm volt velük tavaly egyik belsõ-ázsiai útjukon, és bár neki roppantul tetszett, engem kicsit visszatartana a sok mûemléknézés és más, “package” turistacsoportokkal a közös programok.

Végül az ikaland az, ami számomra (egyelõre) az igazi kalandot jelenti: több via ferrátás és hótalpas túrájukon voltam tavaly, és nekem elsõsorban a profi, hozzáértõ túravezetés és a rugalmas program tetszett. Idén szeretnék velük egy dél-amerikai túrára elmenni, rengeteget keresgéltem a neten és eddig nem találtam pl. a Moszkító-parti túrájukhoz hasonló “vad” utat. Az áraik a földön járnak, és az utazás maga olyan, mintha egy laza baráti társaság utazna egy profi vezetõ “támogatásával”, a programot a helyszínen szavazzák meg, elkerülik a turistás, népszerû gócokat, és mindamellett erõs az ökoturista szemlélet – valami, ami nyugaton az egyik elsõdleges szempont, itthon viszont sokan még csak nem is hallottak róla. Hátrányuk talán a fiatalságuk miatti kevés résztvevõ, így egyes túrák emiatt nem indulnak. Csak remélni tudom, hogy megõrzik jellegüket, és nem lépnek elõdjeik nyomaiba…

Remélem segíthettem, ezen kívül tucatnyi egyetemi-baráti kis irodácska kínál utakat, de hacsak nem vagy nagyon bátor, én maradnék olyan túráknál, ami mögött mégiscsak egy hivatalos utazási iroda áll.

Én is szívesen olvasnám mások tapasztalatait a hazai kalandtúrákról, biztos vannak itt eltérõ vélemények.

Üdv,
Feri