Kanadai kivándorlás

#217310 Hozzászólás

Kedves Pisti!

A történet kisértetiesen hasonlít a miénkre, csakhogy mi ugyanezt az usával játszottuk el. Négy éven keresztül próbáltuk elintézni “kintrõl” a papírjainkat, de sikerült úgy megalkotni a bevándorlási jogokat, hogy nekünk esélyünk sem volt. Pedig már kész egzisztenciát teremtettünk magunknak, befolyásos barátaink is voltak, tökéletesen beszéltünk angolul, mégsem ment a dolog. 2004-ben hazajöttünk, hogy munkatapasztalatot szerezzünk (ugyanis rögtön fõsuli után mentünk ki) és februárban beadtuk a papírjainka a Kanadai Nagykövetséghez letelepedési engedéjért (nem turistavízumért!!!). Ez egy kb. hat hónapos procedúra, már a beadástól számítva, de elõtte egy csomó papírt kellett beszereznünk, hitelesen lefordíttatnunk, ami nem kevés pénzünkbe került. Ezt az egészet befektetésnek fogtuk fel, mert tulajdonképpen az is.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy bár ki lehet menni turistavízummal is, és lehet, hogy nem is cseszegetik az embert sokáig (minket egyáltalán, senki, soha), de ne ringasd magad abba a hamis illúzióba, hogy majd ha már ott vagy könnyebben fog menni a papírok intézése. Persze tudom, hogy Kanada nem az USA, és igazából Kanadával még semmilyen tapasztalatom nem volt, azért mégis inkább próbáljátok munkavállalási engedélyt szerezni. A szakmátokat ítélve lehetséges, hogy kapnátok is (az biztos, hogy az ápolónõ hiányszakma ott). Egyébként a kanadai bevándorlás hivatalos honlapján (http://www.cic.gc.ca/) ki tudsz tölteni egy tesztet, aminél pontokat kapsz pl. a végzettségre, életkorra, nyelvtudásra, szakmai tapasztalatra stb. és a végén ha egy bizonyos pontszám felett teljesítessz, akkor elvileg eséllyel pályázhatsz a RENDES papírokért. Ehhez persze némi nyelvtudás szükséges, de hát ha kint akarsz dolgozni, ahhoz is nélkülözhetetlen lesz.
Hát ennyit dióhéjban. Üdv: egy (reménybeli?) kanadai