katedra

#397595 Hozzászólás

benoe

katedra

Levente cica, hasznaljuk akkor (hol a kreta?) a reducto ad absurdum bizonyitasi eljarast. Tegyuk fel, hogy az altalad vazolt, Grimm mesekbe elo kep IGAZ (azaz: HK keri, konyorog a nepi kinainak, hogy ugyan hadd adjon neki HK utlevelet es allampolgarsagot, de a kinai durcasan elfordul, es aszongya: “NEM! Nem es nem, nem! Nem kell nekem az a csunya HK-i utlevel, amivel a vilag szinte osszes orszagaba vizum nelkul utazhatok! Nem! Maradok a jo kis kinai utlevelemnel, amellyek szinte mindenhova KELL vizum. Nem kell a hongkongi allampolgarsag sem, nem akarok a vilag per capita leggazdagabb orszaganak az egyik allampolgara lenni, es elvezni az adomentesseg, csillagaszatian magas keresetek, valutaszabadsag, szolasszabadsag, mozgasszabadsag, tulajdonszabadsag, stb elonyeit. Nem akarok legalisan 2 vagy tobb gyereket. Nem, nem es nem!!! Maradok a piszokban, intezmenyes ostobasagban, es elvezem a kis bortoncellat, aminek a kulcsat odaadtak ideiglenesen hasznalatra (de sosem lehet tudni, mikor veszik vissza a strazsak).” — Roppant erdekes felvetes, de TEGYUK FEL, HOGY EZ IGAZ.

Mi kovetkezne ebbol logikusan? Hat az, hogy itt fennallna egy arbitrage lehetoseg, pl barki azonnal MILLIOKAT tudna kaszalni, mert a vilag sajnos nem ugy nez ki, mint a mesekben, hanem ugy, ahogy a valosagban, es az emberek a diktaturakbol vandorolnak a demokraciakba, es nem forditva, es izmos, hatalmas tomegekben. Az az F ero, ami ezekre az emberekre hat, nem valtozott jottanyit sem az evezredek alatt. Tehat ha lenne ilyen csoda, amirol te itt MESELSZ (de nincs), az nagyon jo hir lenne, pl en is egyik naprol a masikra milliomos lehetnek, mert azt a 45ezer-minusz-maradek szamu helyet egy het alatt be tudnam tolteni kinaiakkal. UGYANIS BARMILYEN hangosan is probalod mondani a marhasagot, annak az ellenkezoje igaz: kinaiak MILLIOI koltoznenek akar holnap is, gondolkodas nelkul HK-ba, HA ERRE LENNE LEHETOSEGUK.

A hetvegen megnezem azt a linket, amit ennyire csunyan felreertettel. Kulonosen erthetet a te szadbol hallani ennyire fenomenalis butasagot, mert te allitolag eltel is par evet HK-ban (ugy nez ki, keves volt). :-)

Na de meg mindig csak az elso bekezdesnel jarok, lassuk, hatha van valami okossag a tobbiben.

Re BMW-vel valo jaras, hat nem tudom, az en koreimben NEM automarkakkal merjuk sem a gazdsagsagot, sem az okossagot, de vegulis ez is elarul valamit arrol, hogy TE miben mered a “tudomanyt”.

Na de, hogy legyen egy kis utravalo is: a kedves ismerosok, akik hanynak a kinai kajatol es csak a profit kedveert csinaljak (szegenyek, ugy sajnalom oket), a “nyereseges uzlettel” talaltak egy RELATIVE jo lokalis szelsoerteket. ABSZOLUT ertekben szopnak, hacsak nem fordultak “proper” (ahogy az angol humorral kene mondani) szakemberhez, aki eligazitotta volna oket, hogy TUDJAK IS, HOGY MIT CSINALNAK. Amilyen szinten mozognak, amilyen tanacsadot tudnak megengedni maguknak, olyan szintre lottek be magukat hosszu tavon is. Mondok egy peldat.

Tegyuk fel, hogy X magyar cegecske megbizza Y tanacsadocskat (aki kivaloan beszeli a Z nyelvet, es Z orszagban ugy veli az X ceg, hogy erre szukseg is lesz), hogy “csinaljunk uzletet vazze” (a “vazze” fontos, mutatja a tarsadalmi hovatartozast, bar manapsag nem szabad osztalyokrol beszelni). Erre beindulnak a kis agysejtek, szinte hallani a fogaskerekek csikorgasat a kis agyakban, es a vak-vezet-vilagtalan folyamat vegen ott all ket elegedett ember: X uzlet kiszamolja, hogy Kinabol o 90-ert be tudja hozni, 100-ert el tudja adni, van neki rajta egy szep izmos 10% brutto profitja. Hudejo, ebbol fizet is ennek a mamlasz nyelvesznek parezer dollart, hadd oruljon. Mindenki boldog. Elmegy ez igy evekig, amikor egyszercsak hiphopp bejelentes nelkul kiapad az aranybanya, megdoglik az aranytojast tojo tyuk.

A kamera atmegy zoom-bol premier plan-ba, es mutatja az egesz kornyezetet, amiben ez a jelenet lejatszodott: a magyar paraszt a BMW-jevel villog az olasz tengerparton es meseli a haverjanak, hogy milyen rosszul jart, nem erti mi tortent, mar sehol nem talal 95-nel olcsobban bizbaszt, a magyarok meg csorok, az istennek nem akarnak 100-nel tobbet adni a bizbaszert, neki meg 95 a felso hatar.

A Rivieran ott szivja a ficko mellett egy kinai is a limonadet, es mivel ert angolul, es megsajnalja ezt a szerencsetlent (ne tessek belekotni, hogy ilyen kinai nincs, TUDOM, de most a pelda kedveert ki kell talaljak egy ilyen szereplot) meghivja egy vacsorara, es elmagyarazza neki, mi tortent/tortenik.

“Kedves magyar baratom, ne busulj. Elmondom, mi volt a latszat, es mi a valosag. Neked ugy tunt, hogy a 90 egy jo ar, igaz? Korbejartad az egesz vasart minden evben, mindenhonnan vettel egy nevjegyet, mindenhol leultel es probaltal kina legnagyobb gyaratol, melynek tizmillio/perc a kapacitasa 3500 db-ot rendelni a bizbaszaidbol, 7 kulonbozo meretben, 10 kulonbozo szinben, egyedileg legyartva, es ha lehet, meg jovo het elejen leszallitva, mert neked az lenne a jo. Es par kinai, csakhogy felszabaditsa azt a szeket, amit a nagy seggeddel melegitesz mar orak ota a fizetosebb kuncsaftok elott, rabolitott mindenre, CSAK MENJ MAR INNEN EL. Emlekszel igaz? Persze, mosolyogtunk mi kinaiak, mert ez is a megtevesztes resze. Azt hitted azert mosolygunk, ert annyira orulunk a 3500 darabos megrendelesednek, egyenkent csomagolva? Hat nem. Mi akkor mosolygunk, amikor idegesek vagyunk. Na mindegy. Vegre hazamentel, az egyik gyar veletlenul megsajnalt es legyartotta neked a 3500 darab bizbaszt, orultel is neki mi? Sikerult belole 10% profitot realizalnod, amit jo magyar modjara gyorsan el is koltottel, vettel belole telket, epitettel ra hazat, es vettel hozza egy mercit vagy bmw-t, mert abban a kulturkorben, ahol te mozogsz, ez az aranylanc, a tetovalas, a koverseg, stb megtestesitoje, igy jelzed a faludbelieknek, hogy neked JOL MEGY. Akkor elmondom, korulotted mi tortent kozben.

Az a kereskedo, akitol vetted az arut, 70-ert vette a bizbaszt, tehat UGYANAZON az uzleten, amin te kerestel 10 egyseget, keresett 20-at. Raadasul neki alig van rezsije, tehat nettoban is joval tobb maradt meg belole. O kinai, es Kinaban dragabbak a BMW-k mint Europaban, tehat o csak egy Hyundai Sonatat vett, de Kinaban mar azzal is lehet villogni a haverok elott. A gyar, mely legyartotta a bizbaszt, 40-bol elo tudja allitani, 30 a nyeresege. A kinai gyarigazgato nem csak a te tetves 3500 db egyenkent becsomagolt, kulon szinu bizbaszaidat gyartja, hanem szazmillio mast is, a vilag osszes tajara. A kinai gyarigazgatonak abbol a te kis piacodbol minden egyes bizbaszon 30 haszna volt (neked 10), es ennek megfeleloen is el (itt van o is a Rivieran, ha gondolod bemutatlak neki holnap, de ma atugrott Monaco-ba kicsit kaszinozni a Mercedes SLR 280-javal.

Vegul a hongkongi befekteto, aki az egesz parade mogott al a tokevel, nem mondom meg mennyit keresett rajtad, de en szemelyesen ismerem (regi jo baratom), elviszlek hozza, ha gondolod, epp megerkezett a Phantom a soforrel, gyere elviszlek egy korre.”

De ha megsertodtel, akkor inkabb menj egy sorre az osztrak baratoddal (tudod, ott a hatar masik oldalan), ok 85-ert vettek ugyanazt a bizbaszt es 150-ert tudtak eladni, nekik minden evben telik uj BMW-re.

Szep nagy ez a vilag, es szinte minden gazdag majomnal lehet gazdagabbat talalni, es olyan szep, amikor ebben a taplaleklancban ezek egymas IQ-kulonbsegeikbol taplalkoznak.

Remelem kicsit elgondolkodsz azon, mekkora ez a vilag, milyen nagysagrendu kozgazdasagtant lehet(ne) gyakorolnod, es maris a megfelelo dimenzioba tudod helyezni a BMW-s kinai kajatol hanyo magyart is. Sem nem szukseges, sem nem elegseges feltetele a hosszu tavu sikerhez Kinaban, hogy az ember hanyjon a kajatol, es beerje “profittal”. A piramisnak sok lepcsoje van, es aki megall az aljan, az megmarad mindig is rabszolganak. A mai magyar valosagbol is lehetne SOKKAL TOBBET kihozni, csak hat az elmult negyven evben (csakugy, mint Kinaban) sikerult elerni, hogy akinek kis esze van, mar reg kulfoldon van, aki meg maradt, az egymas hajat cibalja, es beerik egy BMW-vel (aminek a bajorok persze nagyon orulnek, tehat minden rendben).

A kereskedelemhez valoban nem kell esz (ezt helyesen jegyezted meg), es egyre kevesbe profitabilis tevekenyseg is, en nagyon keves ilyen project-tel foglalkoztam a multban, pont ezert. Agyilag semmi challenging nincs benne, penz keves, es ugy altalaban a kereskedo a tarsadalmi rangletra legalacsonyabb fokan all: azt hiszem ismeros az a KINAI besorolas, amelynek negylepcsos, a legtetejen allnak a filozofusok, kormanyzok, tudosok, irok, gondolkodok, tanitok, akik a WHY kerdesre keresik a valaszt; egy szinttel alatta a mernokok, designerek, azok, akik a HOW-ra tudjak a valaszt; alattuk a munkasok, parasztok, akik tudjak a WHAT-ra a valaszt; es legvegul vannak a kereskedok, amelyek egyik felsobb kategoriaba sem illenek. No, itt igazat szoltal, valoban a kereskedelemhez sok esz nem kell. Gondolom nem is kereskedokent dolgozol, mert jo pap nem iszik bort, ha vizet predikal, igaz? :-)