Kedves Bundás

#417215 Hozzászólás

Zita

Kedves Bundás

Igazad van, nem kellett volna felvennem a kesztyût. Palika vélemény alkotásáról az alapján vontam le a következtetésem, ahogy rólam alkotott véleményt. Feltételeztem, ezt nem csak velem, másokkal is megteszi.
Az alkotmánybírás kijelentést valószínûleg félre értettem, csak telefonon keresztül tudtam kérdezni.
A mászás nagyfokú önállóságot, döntésképességet, akaraterõt, céltudatosságot, elszántságot, tervezést, és ezek összehangolt alkalmazását kívánja. Ha mindezt visszafelé nézzük, nem csodálható, ha összeeresztve a mûvelõit mindenki a saját elképzeléseit, a célhoz vezetõ útját gondolja a legjobbnak, ami végül parttalan vitákhoz, hiábavaló csatákhoz vezet. Sok dudás egy csárdában, ezt nevezzük szövetségnek.
Az elnök(ség) megbuktatására, tudomásom szerint, eddig már több próbálkozás történt. Hosszasan lehetne elemezni, miért nem sikerült, de alapvetõen egy oka van: aki elvállalta volna a tisztséget, azt nem választották meg, akit megválasztottak volna, nem vállalta, maradt a már ismert. Kevesen vannak, akik kevéske szabadidejükben, gyakorta a mászásra szánható idõ rovására is, a szövetség adminisztrációjával, a hatósági procedúrákkal, és hasonlókkal kívánnak foglalkozni. Igen, az elnökség hivatott a mászókat képviselni, és könnyen elképzelhetõ, hogy mások valamivel több eredményt lennének képesek elérni, fõleg ha kicsinyes és hiábavaló – szerintem fõként generációs különbségekre visszavezethetõ – viták nem gyengítenék. Nem mindenki, de voltak köztük akik valóban tenni akartak. Úgy gondolom, a szövetség helyzete kényszerpályákat szab. A Sporthivatal igéretei, a megfelelõ emberek megtalálása, a mérlegelés, az elég jó, de még megfizethetõ választása, mind-mind idõ. Közben, mikor kiderül, mikorra lehet ebbõl eredmény, a köztes idõre is áthidaló megoldást találni.
Ez persze mind csak feltevés. És igazad van Palika, grafomán vagyok. És könyvmoly is, meg sok minden más. Ráadásul hülye is, mert megpróbálom megfejteni, miért is marjuk folyton egymást. És miért támadjuk, aki már próbált valamit tenni.
Minden mászó elvárja, hogy a szövetség képviselje. Még azok is, akik nem tagjai. Az Excelsior megpróbált külön is megoldást találni a helyzetre, de többségében csak falakat talált, amig jobb nincs, a biztosítási díj mérséklése is kis eredmény. Nem lehet tudni, az együttes beadvány lehet nagyobb súlyú, vagy a több. Persze lehetne tárgyalni, de nehéz eljutni a megfelelõ emberekhez. Kapcsolatok kellenének, idõ, türelem. Nem jó érzés beáldozható gyalognak lenni, természetes, hogy indulatokat szül. Azért kérdezek, és azért írok, mert a szövetség egyik legnagyobb hibája az információ áramlás hiánya. Ti tudjátok, mit lehetne még tenni?
Elnézést, ha feltartottam valakit.