Kedves Kristóf

#65766 Hozzászólás

Gergõ

Kedves Kristóf

Mielõtt Szomáliába terveznél utat érdemes az ország helyzetérõl tájékozódni. Ha Te vagy az a Kristóf, aki korábban írta itt a fórumban, hogy Mandera (Kenya) felõl be akart lépni Szomáliába, biztos tudod, hogy az országban még mindig anarchia uralkodik. A diktátor Siad Barre uralmát 1991-ben megdöntötték és azóta ténylegesen nincs kormány, a szomáliak törzsi szervezõdését tükrözõ klánok vezetõi harcolnak egymással és az iszlamistákkal. Mogadishuban magában is több ilyen klán van. Igaz de iure van kormány már, de gyakorlatilag semmi hatalma sincs a hadurak felett. Mogadishut néhány hónapon keresztül tavaly az Iszlám Bíróságok Tanácsa nevû az afgán Talibanhoz uralta és ez nyugalmat teremtett a városban. Ami ott azt jelentette, hogy bevezették a sharia büntetõjogot (kézlevágás, megkövezés és más középkori büntetések) és ezáltal valamit csökkentek a korábban mindennapos rablások, gyilkosságok. Az iszlamistákat lényegében az etióp hadsereg üzte ki nagy harcok árán. Szomáliai vízumot senki sem állít ki neked szerintem sehol. Sehol sincs szomáliai nagykövetség, sem konzulátus az elmondott anarchikus állapotok miatt. Én repülõvel mentem Kairóból Addis Abebába az EgyptAirrel, onnan egy különgéppel utaztunk Mogadishuba. Mogadishun kívül nem jártam az országban. Én az Oxfamnál dolgoztam ott. Reptér van a fõvárosban, de vámvizsgálat nem volt, legalábbis nekünk nem. Igaz minket már vártak ott. Azt nem tudom megmondani, hogy vannak e rendszeres repülõjáratok. Azt azonban megtudtam, hogy az ország szárazföldi határait nem örzik, legalábbis a szomáli oldalon nem. Etiópia felé a határ már korábban is zárva volt. Kenya pedig januában zárta le. Persze nem azért, hogy a kenyaiak vagy más kalandvágyók nem menjenek át, hanem azért, hogy a szomáliai menekültek áradatának véget vessenek. A de facto autonóm Puntland felöli bejutásról nincs infóm. Az országba turista nem juthat be, még olyan kalandvágyók sem, akik Irakban és Afganisztánban kalandoznak. Az ún testörségrõl nem saját magam gondoskodtam, hanem a szervezet. Igaz nem sokat mászkálhattunk. A teljesen kihalt óvároson (ahol a legsúlyosabb harcok dúltak nemrég)csak egyszer utaztunk keresztül. Ez borzalmasan néz ki, a korábban szép arab jellegû épületek szétlõve, az utcákon törmelék. A katolikus székesegyháznak már csak a falai állnak, de mellette lévõ Arba Rucun mecset és az olasz diadalív sincs sokkal jobb állapotban.
Mûködõ szálloda szerintem nincs a városban, hiszen ki szállna meg benne? Láttam a tengerparton néhány szocreál stílusú szállodát (hiszen 91 elõtt sokan nyaralhattak a tengerparton, ma csak a helyi lakosság fürdik a cápápktól hemzsegõ vízben) de ezek homokszákokkal voltak megpakolva, láthatóan lövészállásoknak használták az erkélyeit. Mi egy villában laktunk, ami viszonylag kényelmes volt.

Szóval szerintem felejtsd el, mert életveszélyes és nyomasztó is lenne. Ha a szomáli kultúrára vagy kiváncsi Kelet-Etiópia Ogaden tartománya (igaz kicsit itt is necces a helyzet) vagy Dzsibutit ajánlom.

Folyt. köv. ha lesz idõm